Letartóztattak egy férfit, mert agyonvert egy védett barna medvét, amelyik betévedt a férfi falujába Északkelet-Iránban.

Az Ardabil tartománybeli Kenazak település lakosai kergették és ütötték a medvét, majd traktorral támadtak rá – írta a BBC hírportálja kedden az iráni Irna állami hírügynökség jelentése alapján.

A helyszínen készült fotón látható, hogy a vadat az egyik traktorkerék a földhöz szegezi, a nyaka egy földmunkagéphez van kötve.

Az Irna szerint az állatnak eltörött a lába, a csípőcsontja és a gerince is megsérült. A vadvédelmi hatóság munkatársai egy állatklinikára vitték, ahol a sérülések következtében elpusztult.

A helyi ügyész elítélte a „borzalmas tettet”, mely véleménye szerint felzaklatta a lakosokat. A félhivatalos Isna hírügynökség szerint hétfőn a tartományi igaszságszolgáltatás vezetője közölte, hogy a tettest letartóztatták. A nevét nem közölték. Nem tudni, mi volt az oka, hogy a helyiek a medvére támadtak. Irán medvepopulációja, mely a Zagrosz és Alborz hegységekben él, az élőhelyek pusztulása, a vadászat és az emberekkel való konfliktusok miatt megfogyatkozott. A fajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetettek között tartja számon.

A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay/Free-Photos