A köztársasági elnök Fertő tavi beruházásról beszélgetett Kék bolygó című podcastjében Kárpáti Bélával, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatójával. Az MTI beszámolója szerint Áder János a podcastben jelezte, a tervezett beruházás a magyar tórész 0,7 százalékát érinti. Elmondta a vizes élőhelyek védelmét szolgáló ramsari egyezménynek megfelel a projekt, ez kiderül az egyezmény végrehajtását felügyelő bizottság elemzéséből. A köztársasági elnök kitért arra, hogy a tó mintegy háromnegyede van osztrák oldalon, ahol kilenc nagy üdülőövezet található, és most is folynak építkezések közvetlenül a vízparton.

Hozzátette azt is, hogy a Fertő tó turisztikai kínálatában a magyar beruházás konkurenciát jelent majd az osztrák oldalon található létesítményeknek.

A vezérigazgató arról beszélt, hogy a beruházás helyszíne mindig turisztikai célokat szolgált. Mesterségesen feltöltött és kialakított területről van szó, itt építették ki az 1960-as évektől a fertőrákosi strandot, amelynek idővel leromlott az állapota, tönkrement a közműrendszere – mondta. Hozzátette, a területen jelentős mennyiségű illegális hulladékot is találtak, amelyet el kellett távolítani.

A vezérigazgató a beruházást bemutatva ismertette: új strand lesz a régi helyén, épül egy ifjúsági vitorláskikötő, illetve a horgászokat kiszolgáló közösségi sportkikötő a terület déli oldalán, az északi oldalon pedig egy magasabb színvonalú vitorláskikötő. A mintegy 60 hektáros beruházás része egy több mint 12 hektáros ökocentrum, amihez kapcsolódik egy ökológiai bemutató, illetve természetvédelmi oktató- és képzőépület. (MTI)

Borítókép: Kun Zoltán