A szervezők és a Rendőrség becslése szerint több mint 10 ezren vettek részt az I bike Budapest bringás felvonuláson, amit az átjárható Lánchídért és a bringasávokkal élhetőbbé tett Üllői útért tartottak szombaton. 

Az I bike Budapest megmutatja, milyen jó hely az a város, ahol fiataloktól idősekig bárki bringára tud ülni. De ez nem csak egy hétvégi program. Szeretnénk, hogy az év másik 364 napján is bringás város legyen Budapest! Ehhez három dolgot kérünk a városvezetéstől, három olcsó, de nagyon sokat számító dolgot

– mondta a menetet lezáró hagyományos bringaemelés előtt Halász Áron főszervező.

Mint a szervezők közleménye fogalmaz: ketyeg az óra a Lánchíd és a 3-as metró felújításának befejezéséhez, de még nem tudni, hogyan közlekedhetünk utána. Olcsó, gyors, pár táblába, felfestésbe és egy városvezetői döntésbe kerülő dolgot kérnek. A Lánchídon bringázható buszsávokat kérnek, hogy dugómentes, vagyis átjárható legyen a város legszebb jelképe.

Fotó: Pozsonyi Roland

Azt szeretnék, hogy az Üllői úton és az évente egymillió kerékpározó által használt Astorián alakítsák kerékpársávvá a metrópótlás után feleslegessé váló buszsávokat, hogy levegőt kapjon a forgalmas út, ahol Ferencvárosnak is lehetne belvárosi kapcsolata.

A Lánchíd és a metrófelújítás két akkora ziccer az élhetőbb Budapestnek, hogy hatékonyan és környezetbarátan lehessen közlekedni, amit óriási hiba lenne kihagyni

– mondta Halász Áron, aki arra biztatta a felvonulás résztvevőit, hogy vigyék el bringázni az ismerőseiteket, rokonaikat:

„Segítsetek nekik biciklit választani, megszerelni, meséljétek el, ti miért tekertek, és miért szeretnétek, ha veletek tartanának. Nem kell minden nap, csak amikor jól esik. Úgyis jól fog esni, és úgyis rá fognak szokni.

Azok fognak a legtöbbet bringázni, akik ma a legjobban tiltakoznak, hogy ők aztán nem.

Mi se biciklivel születtünk, nekünk is van autónk és BKK jegyünk. De amikor úgy van, és általában úgy van, akkor biciklivel járunk. Nincs ebben semmi különleges, ez a világ legtermészetesebb dolga.”

Úgy tekertek át a városon, ahogy máskor nem lehet

Az I bike Budapest felvonulás 16 kilométeren kígyózott át Budapesten. Olyan helyeken lehetett lezárt úton biciklizni, ahol máskor csak nehezen. A felvonulás célja, hogy megmutassa, hogy ahol jó bringázni, ott jó élni, és az év 364 másik napján is ilyen legyen Budapest.

Fotó: Pozsonyi Roland

A felvonulás a Városligetből indult, ahonnan Efstathios Andreou, a Holland Nagykövetség ügyvivője indította el a menetet. Végigtekertek a Rákóczi úton és az Erzsébet hídon Budára, ahol az Alagúton át visszafordulva az Erzsébet hídon visszatekerve mentek le a pesti alsó rakpartra, hogy az Árpád hídról a Margitszigetre gurulhasson a tömeg.

Itt a Nagyréten a hagyományos bringaemeléssel és zenés piknikkel ért véget az idei esemény.

A szervezők 300 önkéntessel biztosították a nagyobb kereszteződésekben a közösségi közlekedés és az autók áthaladását, illetve a gyalogosoknak is segítettek a zebráknál, így jóval kisebb fennakadást okoztak bármelyik utcai eseménynél.

Bringaemeleees

Közzétette: I bike Budapest – 2022. április 23., szombat

Videós csapatunk 2021-ben forgatott kisfilmet az I bike Budapestről, amelyből kiderül, milyen sokféle oka lehet annak, hogy valaki a kerékpározást választja, mekkore örömforrást jelenthet a biciklizés és milyen kihívásokkal néz szembe:

Kiemelt kép: Pozsonyi Roland