A Béjart-féle Tűzmadár címszerepét, amellyel debütált, több alkalommal a budapesti Operaházban is eltáncolta. Nemzetközi kritikusok 1974-ben a világ tíz legjobb táncosa közé sorolták

– olvasható a Markó Iván Emlékoldalon, a csütörtökön, életének 75. évében elhunyt világhírű táncművészről. Mint írják: koreográfus, balettigazgató, érdemes művész, mester és nagybetűs EMBER volt egyszemélyben.

Fájdalommal tudatjuk, hogy Markó Iván ma hajnalban, életének 75. évében elhunyt és csatlakozott az égiek társulatához….

Közzétette: Markó Iván Emlékoldal – 2022. április 21., csütörtök

A balettintézetbe harmadszori próbálkozásra, 1958-ban vették fel. Az Operaház tagjaként a Hattyúk tavában, a Fából faragott királyfiban, a Giselle-ben, a Tűzmadárban, a Sylviában is kiemelt szerepet kapott. 1972-ben Maurice Béjart a világhírű francia balettművész a brüsszeli együtteséhez, a XX. Század Balettjéhez hívta, így teljesedett ki a művészete.

A többek között Kossuth- és Prima Primissima díjas táncos a Győri Balett és a Magyar Fesztivál Balett alapítójaként is maradandót alkotott. A Jézus, az ember fia (1986) és a József és testvérei (2000) című táncfilmekkel is óriási hatást gyakorolt a kortársaira.

Kiemelt kép: Markó Iván és a Győri Balett. Forrás: Wikipedia Commons/Fortepan. Adományozó: Urbán Tamás