A világnapok tengerében a Föld napja különösen népszerűvé kezd válni, jelezve, hogy immár tömegek ismerik fel, nem mehet így tovább az élő bolygó kizsákmányolása. Városok, városrészek csatlakoznak az április 22-ei eseményekhez, megmozgatva a tenni akaró embereket.

Tétényi takarítás

Ha egy városrészt nézünk, itt van például a 22. kerület a fővárosban, ahol szemétszedést szerveznek az idén videós csapatunk által is felkeresett Tétényi-fennsíkra.

Mint az ittlakunk.hu oldalon írják: a találkozó a Dózsa György út és a Kamaraerdei út sarkán április 23-án, szombaton reggel 8 órakor lesz. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, aki szeretne tenni a környezet védelméért, és úgy látják, együttes erővel sikerülhet megtisztítani a Tétényi-fennsíkot az illegális hulladéktól. Van még rengeteg illegális szemét a terepen, az előzetes terepbejárás során erről meggyőződtek.

Aki részt vesz a szemétszedési akción, lehetőleg vigyen magával védőfelszerelést.

Akiknek erre nincs lehetőségük, azoknak a helyszínen biztosítanak eszközt. Miután népszerű illegális szemétlerakó helyről van szó, az önkormányzat a rendőrséggel folytatott egyeztetés során arra jutott, hogy a szemétlerakás és egyéb jogszabályba ütköző tevékenységek kezelésére a továbbiakban a legjogszerűbb megoldás „Megállni tilos!” táblák kihelyezése, valamint kamerák telepítése. Elsőként a táblák elhelyezése történt meg, majd négy éjjel-nappal látó, 360 fokban forgatható kamerát telepítettek a Dózsa György út és a Dűlő úti buszmegálló közötti útszakaszon.

Budapest áthangolódik

Ha az egész fővárost nézzük, a Föld napjára mindenhol emlékeztetnek majd Budapesten. Mint a BKK közleménye fogalmaz, különleges akcióval lepi meg a fővárosiakat a Budapesti Közlekedési Központ, a TEDxDanubia, az Arena Mall, az Allee, a Westend, valamint a Rózsakert bevásárlóközpont. Április 22-én, pénteken a közösségi közlekedési eszközökön és a plázákban figyelemfelhívó gondolatokkal és a természeti világ hangjaival találkozhatnak az utazók, járókelők. Mint írják:

Ha kinyitjuk a fülünket és szemünket, észrevehetjük, hogy a város is tele van ámulatba ejtő hangokkal, színekkel, csodálatos és kiemelten fontos állatokkal.

Madárcsicsergés, levelek susogása költözik az üzletközpontokba, közben Udvaros Dorottya és Litkai Gergely olyan gondolatokat oszt meg a fővárosban közlekedőkkel, amelyek a klíma és a környezet megóvására hívják fel a figyelmet.

A BKK is a környezet védelmére és saját egészségük megóvására buzdítja azokat, akik rendszeresen autóval közlekednek.

Arra ösztönzi őket, hogy használják a közösségi közlekedést az autó helyett, ezáltal ugyanis járhatóbbá, élhetőbbé válnak a főváros útjai, csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, továbbá sokat tehetnek az egészség megőrzéséért. Ezeknek a céloknak a fontosságát demonstrálva idén a BKK munkatársai közösen is részt vesznek az I bike Budapest Bringás felvonuláson.

Forrás: BKK

Mi a Föld napja?

Az ENSZ 2009-ben nyilvánította április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére. A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a bolygó természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.  

„Egy nap a holnapért, a klímáért! Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése”

– erre figyelmeztet a 32. magyar és az 52. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése.

A magyar Föld Napja Alapítvány 1990-ben csatlakozott a nemzetközi akcióhoz. A társaság idén arra figyelmeztet, hogy az emberiség túlterjeszkedése agyonnyomja a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60 százalékáért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.

„Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet. Legyen az idei Föld napja is önszerveződő, közösségépítő! Tegyünk végre, kezdjük el ma!”

– afigyelmeztet Föld Napja Alapítvány.

Az esemény felnőtteket és gyermekeket egyaránt megérinthet, egyben remek alkalom a szemléletformálására, a környezeti nevelésre. Éppen ezért készített összeállítást a Sokszínű Vidék, amelyből kiderül, játékosan milye sokféleképpen megtanulhatnak a gyerekek odafigyelni az őket körülvevő környezetre. Mint írják, az első és legjobb mód az, ha kimegyünk a gyerekekkel a szabadba és felfedezzük a természetet. A kicsik megfigyelhetik a madarakat, a vadon élő állatokat a városi parkokban és természetvédelmi területeken található természetes élőhelyeken. Meg lehet mutatni utódainknak, hogyan ébred tavasszal a természet – a rügyeket, virágokat, bogarakat.

Kiemelt kép: Pixabay