A magyarok több mint háromnegyede úgy véli, hogy itthon kellene megtermelnünk az energiaszükségletünket, és nem szabadna más országoktól, főként az orosz gáztól függenünk – ez derül ki abból a friss közvéleménykutatásból, amelyet a Greenpeace megbízásából készített a Policy Solutions elemző intézet és a ZRI Závech Research március utolsó hetében.

Fontos a napelem is a magyarok számára. Fotó: Pixabay/andreas160578

A Greenpeace ezért azt várja a kormánytól, hogy haladéktalanul csökkentse az ország orosz, és általában vett fosszilisenergia-függőségét, indítson energiahatékonysági és -takarékossági programokat, és pörgesse fel megújuló technológiák, közöttük a szélenergia terjedését.

A magyarok elsöprő többsége energiafüggetlenséget szeretne, és úgy gondolja, hogy a megújulóknak és az energiahatékonyságnak kulcsszerepet kell játszaniuk Magyarország energiaellátásában. Ezek a Greenpeace által megrendelt közvéleménykutatás legfontosabb tanulságai, amely azt vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyarok az ország jövőbeli energiapolitikájáról. Szintén meggyőző többség véli, hogy az államnak aktívan támogatnia kellene, hogy hatékonysági és takarékossági beruházásokkal csökkenteni tudjuk az energiaigényünket, valamint abban is nagy az egyetértés, hogy a kőolajnak és a szénnek búcsút kell inteni.

Az eredmények alapján a magyarok több mint háromnegyede (78 százalék) egyetért abban, hogy Magyarországnak nem szabad függenie más országoktól az energiaigénye miatt, hanem itthon kell megtermelnünk a számunkra szükséges energiát.

„Magyarország békéjének és biztonságának a kulcsa az energiafüggetlenség. Az importenergiáról való leválást pedig az hozhatja el, ha a kormány aktívan támogatja az energiatakarékossági beruházásokat, és a megújulók lakossági elterjedését. Az ukrajnai háború fényében világosan látszik, hogy milyen árat kell fizetnünk Magyarország súlyos gázfüggőségéért. Ez a háború energiaháború: olajból, gázból és szénből finanszírozzák és működtetik. A nap-, szél-, és geotermikus energiáért azonban még egyetlen ártatlan áldozatnak sem kellett meghalnia” – mondta el Perger András, a Greenpeace klíma- és energiaügyi kampányosa.

69 százalék szerint csökkenteni kellene a függőségünket az orosz földgáztól.

Elsöprő a megújulók támogatottsága, a válaszadók négyötöde (80 százalék) fontos szerepet szánna nekik az ország energiamixében. Egyetlen más energiahordozó sem szerzett többséget.  70 százalékuk azzal is egyetért azzal, hogy a kormánynak elsősorban a megújulókat kellene támogatnia az energetikai fejlesztések során:

A kutatás a megújulók támogatottsága mellett az energiatakarékosságra is rákérdezett, hiszen ez a két leghatékonyabb eszköz az energiafüggetlenség felé. Az emberek több mint fele (58 százalék) azt szeretné, ha az állam aktívan támogatná az energiahatékonysági és -takarékossági beruházásokat:

„Itt az idő hogy a kormány is észrevegye, amit a magyarok már megértettek: az orosz vagy máshonnan származó fosszilis energiaforrások hajhászása helyett a biztonságunkat az garantálja a legjobban, ha igénybe vesszük azokat a rendelkezésre álló technológiákat, amelyekkel gyorsan és olcsón csökkenthetjük az energiaigényünket, energiaellátásunkat pedig a békés, tiszta, itthon is elérhető, megújuló forrásokra alapozzuk” – tette hozzá Perger András.

Borítókép: Szélenergia. Fotó: Pixabay/KarstenBergmann