Ingyenes levegőminőség-mérő készülékeket juttat el hazai iskolákba a Levegő Munkacsoport. A céljuk az, hogy az ország ritkán elhelyezkedő hivatalos automatikus mérőállomásainak adatait kiegészítse a lakossághoz közeli adatgyűjtéssel, és hogy a tanárok segítségével felhívják a diákok figyelmét a légszennyezés problémájára.

A levegőminőség-mérése hazánkban az európai uniós jogszabályoknak megfelelően megoldott, azonban a hivatalos mérőállomások korlátozott száma (összesen 58 darab) nem tud arról pontos információval szolgálni, hogy egy-egy lakóközösség, utca milyen levegőszennyezésnek van kitéve nap mint nap.  A projekt egyik kiemelt célja, hogy a fővároson kívüli településeken is elterjedjenek a lakossági mérések.

A projektben már 50 mérő gazdára talált, és a Levegő Munkacsoport a készülék szélesebb körű elterjedését várja a következő időszakban.

Még a fűtési időszakban tervezi kiosztani azt a további 150 készüléket, ami a rendkívül egészségkárosító részecskeszennyezésről (PM2,5 és a PM10) szolgál tájékoztatással, könnyen használható, és bárki által be is szerezhető. A mérések eredményei ezután mindenki számára elérhetőek lesznek, és az iskolák diákjai kézzelfogható adatok alapján foglalkozhatnak a légszennyezés témakörével.

A szervezet várja az iskolák mielőbbi jelentkezését (különösen Budapesttől távol eső megyékből) a [email protected] címen.

Itt lehet megnézni, hol működnek jelenleg a lakossági mérők.

Itt pedig követhető a mérők számának alakulása az elmúlt két évben.

Borítókép: Levegő. Fotó: Pixabay/ELG21