A medvehagymaszezon közepén járva sorra vesszük, mire figyeljenek, akik a népszerű erdei csemegéből gyűjtenének. Ezeket betartva elkerülhető, hogy kárt okozzunk a növényekben, az élőhelyükben, vagy netán megmérgezzük magukat.

Lenyűgöző látvány nyújt ilyenkor a dunántúli hegy- és domboldalakat zöld szőnyegként borító medvehagyma, amelynek szezonja nagyjából a felénél tart. Aki tavasszal a Mecsekben, a Zselicben, a Bakonyban vagy a Gerecsében jár, szinte biztosan találkozik a fokhagymaillatot árasztó növénytengerrel. Az ízeletes leveleivel március végén megjelenő erdei növény nagyjából május elejéig-közepéig szedhető, addigra elvirágzik, levelei pedig elbarnulnak. Az évelő hagymaféle a nedves, árnyas gyertyános-tölgyesekben és bükkösökben él, az enyhén savanyú talajt kedveli.

Virágzik a medvehagyma. Fotó: Stepphyazinthe/Pixabay

1. Egyértelmű felismerés

A legfontosabb, amire a gyűjtésnél figyelni kell, hogy a medvehagyma könnyen összetéveszthető a hasonló körülmények között élő, de kicsivel később megjelenő Májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis), ami viszont súlyosan mérgező. Vannak, akik ezért azt tanácsolják, csak akkor szedjük a medvehagymát, amikor már mindkét növény virágzik. Mivel teljesen máshogy néz ki a virágjuk, így könnyen elkülöníthetők. Persze más jelentős különbségek is – például csak a gyöngyvirág levelének fonákja fényes – vannak a megjelenésükben. Végső soron pedig a levelüket megdörzsölve is egyértelmű, melyik ehető: a medvehagymának fokhagymaillata van, a gyöngyvirágnak semmilyen.

Hogy a két növény milyen külső jegyekben különbözik, annak felismerésében segíthet ez a rövid videó is.

2. Kíméletes gyűjtés

Ha nekiállunk szedni, ügyeljünk arra, hogy soha ne tövestől húzzuk ki, csak a leveleit szedjük le! Van, aki ehhez kést, metszőollót, ollót ajánl. Ha hagymáit érintetlenül hagyjuk a földben, akkor jövőre is tudunk gyűjteni a leveleiből. Hogy védjük a hazai állományát, egy-egy tőről csak a levelek felét szedjük le, mert így a hagyma virágozhat, és a magjait is elszórhatja.

3. Legfeljebb napi két kiló

A törvény szerint fejenként naponta, saját felhasználására legfeljebb 2 kilogramm gyűjthető állami, nem védett területen. Higyjük el, ez is tetemes mennyiség! Természetvédelmi területen tilos gyűjteni! Akit ezen rajtakapnak, természetvédelmi bírságra, feljelentésre számíthat.

4. Óvatosság a termőhelyen

Ne használjunk olyan eszközt és barbár módszert, amely a növények válogatás nélküli vagy tömeges pusztulásával jár. Néhány éve Orfű környékén részben azért tiltották meg a medvehagyma-gyűjtést, mert egyesek egyszerűen lekaszálták a medvehagymával borított domboldalt.

Ezzel együtt súlyos kárt okozhat az is az élőhelyen, ha összevissza járkálva taposva, tiporva gyűjtik a növényt.

Ezt is igyekezzünk elkerülni.

Ez pedig a gyöngyvirág. Fotó: Mareefe/Pixabay

5. Figyeljünk más élőlényekre is!

Végül pedig vegyük figyelembe azt is, hogy más növények és állatok is élnek azon a helyen. Ez különösen fontos a zavarást nem, vagy kevéssé tűrő földön fészkelő madárfajok esetén.

Borítókép: Pixabay/Marys_fotos