A Lánchídtól délre teljesen autómentes lesz a pesti alsó rakpart – jelentette be a Telexnek adott interjújában a főpolgármester. Karácsony Gergely emlékeztetett, ez programjának része.

 Budapest vezetője közölte: ennek bejelentésével várnia kellett eddig a hétig, „felismerve azt, hogy lehet, nem a kampány a legjobb időpont rá”.

„Nem akartam, hogy bizonyos jelöltek azt gondolják, az ő választási esélyeiket ez bármilyen módon befolyásolja. Nekem meggyőződésem, hogy nem befolyásolta volna, de most már ezen túl is vagyunk, a főváros pedig végrehajtja a programját” – tette hozzá.

Karácsony Gergely a budapesti városvezetés feladatmegosztásán alapvetően nem szeretne változtatni, mert ez „egy elég jól működő konstrukció volt eddig”.

Hozzátette, sajnálná, ha az országos listán parlamentbe jutott Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes az Országgyűlésben folytatná, mert a városvezetés mostani egysége „valódi egység”.

Karácsony Gergely kitért arra is: szerinte az országgyűlési választáson szövetségben induló ellenzéki pártok vereségét nem az összefogás, hanem annak hiánya okozta.

„Az az egység, amit kiírtunk a plakátokra, nem jött létre politikai, tartalmi, bizalmi értelemben, de erre lehet, hogy nem is volt idő” – fogalmazott.

„Irgalmatlanul nehezen állt össze a közös kampány, a program, és a pártelitek szintjén nagyon sok belső feszültség volt”.

Ezek a belső törésvonalak, az erőfeszítések ellenére, látszottak, és nagymértékben „karcolták a kormányzóképesség látszatát” – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint a kampány során abból vontak le téves következtetést, hogy elkötelezettebbnek és aktívabbnak látták szavazóikat. Azt gondolták többen is vannak.

„A kampány megmutatta, hogy két rendkívül tudatos politikai tábor van, a miénk nyilván sokkal kevesebb információ alapján hoz tudatos politikai döntéseket, a másik, az adófizetői ezermilliárdokból épített buborék pedig azt biztosítja, hogy mindenhova eljusson az üzenet” – fogalmazott.

A főpolgármester problémát lát abban is, hogy „elitistává” vált az ellenzéki üzenet. Azt is elmondta, hogy amikor még 2019-ben az önkormányzati kampányban járták a várost, a Havanna lakótelepen egy politikustársa, akinek a nevét nem árulta el, azt mondta: „Havannában már volt, de a Havanna lakótelepen még soha”.

A Párbeszéd politikusa szerint az ellenzéki összefogás is csak elitista szemszögből adott válaszokat a jövőre. A szociális biztonságot garantáló program teljesen elsikkadt a kampányban – tette hozzá Karácsony Gergely. Azt mondta: „most mindenki a maga a fenekét védi, és van egy blame-game, hogy akkor most ki a hibás”. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a lelke mélyén azért mindenki feltesz magának kérdéseket.

„Én biztosan” – tette hozzá. Karácsony Gergely szerint az ellenzéken belül a következő két évben arról fog szólni a politikai harc, hogy „ki viszi a zászlót”. (MTI)

Borítókép: Rácmolnár Milán