Békáknak és kétéltűeknek ideális szaporodó helyet alakított ki a Főkert a II. kerületi Jegenye-völgyben. Az egykori kőfejtő területén agyagot és márgát bányásztak, a félköríves bányaudvar alja viszont agyagos maradt.

A korábban építési törmelékkel feltöltött területen munkagépekkel alakítottak ki egy négy méter átmérőjű gödröt, amelybe a talajvíz azonnal be is folyt, így a feltárandó terület harmadát már tavasszal birtokba vehetik az állatok.

„A 12 hektáros Budai hegységben kevés olyan terület van, ahol nem a mészkő és a dolomit az uralkodó, ami nagyon gyorsan elszívja a csapadékvizet. Ez a terület jelentős kétéltű szaporodó hellyé vált, elsődlegesen a barna varangy, ami nagy értéket képvisel, bármennyire gyakorinak gondoljuk, egyre rosszabb helyzetben van a populáció, mivel az élőhelyeik lassan eltűnnek” – Bajor Zoltán a Főkert természetvédelmi és erdőkezelési osztályvezetője a Very Important Planetnek.

Mivel a felszíni vízhez a törmelék miatt nem fértek hozzá a békák, a közeli Paprikás- patakban próbálkoztak petézéssel, kevés sikerrel, ugyanis állóvízre van szükségük a szaporodáshoz.

„A környéken gőtéket is megfigyeltek már herpetológusok, ami azt jelenti, hogy több kétéltű fajnak is kedvező életfeltételeket lehet biztosítani. Visszatérhetnek a vízimadarak, récék is, ugyanis korábban itt a még az énekes vonulómadarak is megálltak költeni. Várható, hogy a part mentén ismét megjelennek a vízhez köthető fafajok, füzek, nyárfák és cserjék, és ismét kialakul a nádasszegély, és az emlős állatoknak is ivóvízhez jutnak – tette hozzá Bajor Zoltán.

Mesterséges vízpótlásra nincs lehetőség, de erre  a felszín alatt meghúzódó agyaglencse miatt nincs is szükség, mert az nagyon jól megtartja a bányafalról lecsurgó csapadékot.  A nyári időszak közeledtével, amikor a talajvíz visszasüllyed a mélyebb rétegekbe és a szaporodási időszak is befejeződik, tovább szélesítik a békák előhelyét a Főkert szakemberei. A Jegenye-völgyet idén nyilvánították védett területté a főváros kezdeményezésére.

Borítókép: Főkert