Az ALDI Magyarország 2020 decemberében kísérleti jelleggel 11 üzleténél helyezett el használt sütőolajgyűjtőket. A vásárlók körében rendkívül népszerűvé váltak az ingyenes leadók, ezért a vállalat környezetvédelmi intézkedéseivel összhangban több mint 100 üzleténél alakított ki étolaj-leadópontokat.

Az első 15 hónap során a vásárlók 100 ezer kilogramm sütőzsiradékot adtak le.

Magyarországon évente mintegy 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, ennek mindössze nagyjából két százalékát, körülbelül 500 tonnát gyűjtenek be.  Az ALDI Magyarország és a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. 2020-ban kötött partneri megállapodása ezért is bizonyult jelentős mérföldkőnek a hazai használt sütőolaj-visszagyűjtés terén, hiszen lehetővé teszi a leadott és újrahasznosított étolaj mennyiségének számottevő növelését, ezzel párhuzamosan pedig a talaj-, ivóvízbázis- és csatornaszennyezés, továbbá a kibocsátott CO2 csökkentését. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet, gátolja a természetes vizek autooxidációs folyamatait, és a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét.

Az ALDI Magyarország és a Biofilter Zrt. átadta a 100. étolaj-gyűjtőpontot is: a századik tárolót Hajdúszoboszlón, a Kabai úti áruháznál vehetik igénybe ingyenesen a vásárlók.

„Terveink szerint minden újonnan nyíló üzletünknél, ahol erre fizikailag adott a lehetőség, telepítjük az étolaj-leadópontokat” – mondta Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója a 100. étolaj-tároló átadásának alkalmából. „A visszagyűjtött 100 tonnányi étolaj újrahasznosításával 220 000 kg szén-dioxid-terheléstől mentesítettük a környezetet, vagyis hozzávetőlegesen 50 autó egyévnyi emissziójával csökkent a levegőbe jutó üvegházhatású CO2” – tette hozzá.

A használt sütőolaj gyűjtése és leadása egyszerű, hiszen a kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni, az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtőhálózattal rendelkező Biofilter Zrt. gondoskodik. A használt étolaj értéket képvisel, hiszen az ülepítés és dekantálás után keletkező tisztított, használt olaj gyakorlatilag 100 százalékban újrahasznosítható.