A litván energiaügyi minisztériumának szombati bejelentése alapján az ország április 1-je óta egyáltalán nem importál gázt Oroszországból – írja a Telex.hu.

Mint a portál beszámol róla, az ország gázellátását cseppfolyósított földgázzal oldják meg, az ottani terminált üzemeltető Klaipedos Nafta közlése alapján havonta három szállítmány érkezik majd Klaipėdába. Mint írják, a tervek szerint ki is elégíti majd az ottani igényeket. Extra gáz esetén Lettország és Lengyelország felől oldják majd meg a problémát.

Dainius Kreivys, az ország energiaügyi minisztere elmondta, fordulópontot jelent az ország energiafüggetlenségének történelmében.

Litvánia az első olyan, Gazprom által kiszolgált EU-s ország, amely függetlenné tud válni az orosz gáztól. Ez a kitartó energiapolitikának és a jókor meghozott infrastrukturális döntéseknek köszönhető.

Így nem érinti őket hátrányosan, hogy a Gazprom nemrég bejelentette, rubelben kéri majd a gáz árát a barátságtalan országoktól. Gitanas Nausėda litván csütörtökön beszélt arról, hogy Európának fel kell hagynia az oroszországi olaj- és gázvásárlással, valamint újabb szankciókat kellene bevezetni.

Borítókép: Pixabay/ Magnascan