A koronavírusos helyzet megnövelte a vérplazmaadók számát. A legtöbben inkább segítő szándékkal mennek vérplazmát adni, mint az ezért járó, évi akár 500 ezer forint körüli juttatás miatt.

Dr. Gulyás Judit, a Plazmacentrum ügyvezető igazgatója a honlapunkhoz eljuttatott közlemény szerint elmondta, a 18 és 35 év közötti korcsoport a legaktívabb, és megközelítőleg 20 százalékkal több női plazmaadó van, mint férfi. Mint mondta, a plazmában lévő fehérjék az alapanyagai számos krónikus, immunhiányos betegség, krónikus gyulladásos betegség kezelésére szolgáló gyógyszernek, de égési sérülések, véralvadási zavarok is ezekkel a készítményekkel kezelhetőek.


A vér 55 százaléka egy vízben, ionokban és fehérjékben gazdag szalmasárga folyadék, a vérplazma. Az utóbbi évtizedekben végbement hatalmas fejlődés ellenére sincs még lehetőség az emberi vér, ezen belül az emberi vérplazma előállítására, viszont mivel számos életmentő gyógyszer készül belőle, amit a krónikus betegségben szenvedőknek naponta, hetente be kell vinni a szervezetébe, így minden egyes plazmaadás számít.

Plazmát sokkal gyakrabban lehet adni, mint vért.

Plazmaadás esetén alkalmanként, testsúlytól függően 600 – 850 milliliter plazmát vesznek le. Ugyanarra az időközre vonatkoztatva, a teljes vér adására érvényes, hogy a nők legfeljebb négyszer, a férfiak pedig legfeljebb hatszor adhatnak vért.

„A terápiás érvágást már Hippokratész is alkalmazta. A plazmaadás során a vér folyékony részét használjuk fel, a sejtes elemek visszakerülnek a donor szervezetébe, míg véradás során teljes vért veszünk le a donortól. Ezzel életeket menthetünk, hiszen a plazmában lévő fehérjék az alapanyagai számos krónikus, immunhiányos betegség, krónikus gyulladásos betegség kezelésére szolgáló gyógyszernek, de égési sérülések, véralvadási zavarok is ezen készítményekkel kezelhetőek” 

– magyarázta a szakértő.

Mennyiszer, mennyiért lehet vérplazmát adni?

Mint Dr. Gulyás Judit fogalmazott, a koronavírus-járvány kirobbanása óta jelentősen megnövekedett a plazmaadók száma. A home office bevezetése miatt az embereknek több lett a szabadideje, így van idejük eljárni rendszeresen plazmát is adni. Látható, hogy a 18 és 35 év közötti korcsoport a legaktívabb, és

megközelítőleg 20 százalékkal több a női plazmaadó, mint a férfi.

A vezető szakember szerint mivel a vírushelyzetből még mindig nem látni a kiutat, így idén további növekedés is várható. Ugyan a törvényi szabályozások kicsit korlátozzák a rendszert, a piaci trend azt mutatja, hogy folyamatosan növekszik a plazmaadók száma hazánkban és globális szinten is. Felhívta rá a figyelmet, hogy a plazmaadással nemcsak életeket menthetünk, komoly összegeket is lehet azzal keresni.

Forrás: Plazmacentrum

Egy évben maximum 45 alkalommal lehet vérplazmát adni. Megközelítőleg ma Magyarországon akár évi 500 ezer forint körüli juttatás érhető el plazmaadásból. Ez az első alkalommal a Plazmacentrumnál 21 ezer forint, minden 5. alkalommal pedig további juttatásokkövetkeznek. Egy minőségi és kedves személyzettel várják a vendégeket, valamint időszakos nyereményjátékokkal, promóciókkal és extra ajándékokkal is készülnek a számukra.

A Plazmacentrum egyszerűen és gyorsan megközelíthető, a West Endtől és a Nyugati pályaudvartól alig két perc sétára található az Oktogon irányába a Teréz körút 46. szám alatt.

Kiemelt kép: Plazmacentrum