Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Oscar-díjakat, egy a magyar Sipos Zsuzsannánál, a Dűne berendezőjénél landolt – írja a Telex.hu.

Az idei díjátadó előtt nagy felhördülést keltett, hogy nyolc kategória győztesét nem élő adásban, hanem annak megkezdése előtt jelentették be, így az adásból kimaradt többek között a legjobb zene, a legjobb hang, a legjobb vágás és a legjobb látvány díja is – ezeket mind a Dűne nyerte.

A 2021-es újításhoz képest viszont ez a gála sokkal szokványosabb volt: az elején az egyik műsorvezető, Amy Schumer viccet csinált majdnem az összes filmből, volt megemlékezés Ukrajnára néhány feliratban.

Az este legbotrányosabb jelenetében Chris Rock volt a színpadon, készült bejelenteni a legjobb dokumentumfilm kategória győztesét, de előtte elmondott pár viccet. Az egyiket Jada Pinkett Smithről, Will Smith feleségéről sütötte el, méghozzá azt, hogy alig várja, hogy kijöjjön a G. I. Jane második része. A G. I. Jane egy kilencvenes években készült film, amiben a tengerészgyalogost játszó Demi Moore kopaszra borotválja a fejét. Smith viszont nem divatból vágta le a haját – alopeciában szenved.

Will Smith ezen a ponton felment a színpadra, és lekevert egy pofont Chris Rocknak.Smith aztán megkapta a legjobb színésznek járó díjat, és könnyes beszédében arról beszélt: tudja, hogy ebben a bizniszben el kell viselni azt, hogy miket mondanak az emberről, és hogy ő védelmezi a családját. Elnézést kért az akadémiától, és remélte, hogy hívják megint.

A kutya karmai közt volt a nap vesztese, csak Jane Campion rendező kapott díjat a tizenkét jelölésből. Nem kapott egy díjat sem a Ne nézz fel!, sem a Rémálmok sikátora.

A Dűne a technikai kategóriákban nyert, a CODA pedig meghozta az Apple első legjobbfilm-győzelmét, a CODA ugyanis a cég streaming szolgáltatóján látható.

Borítókép: Pixabay/ kalhh