Több rekord is született a „Szalamandra”-völgy takarításán – rengeteg hulladéktól tisztították meg a területet, és találtak közel száz éves zománcreklámot is.

A Jegenye-völgy (vagy Szalamandra-völgy) közösségi takarítása gyakorlatilag minden tekintetben rekordot döntött. Még soha nem szedtünk össze ennyi hulladékot, soha nem találtunk ilyen régi szemetet, és még soha nem volt ennyi résztvevője hétvégi közösségi takarításnak – írja Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere Facebook-oldalán.

„Miután 2019-ben veszélybe került a Jegenye-völgy, hiszen építési telkekként kezdte értékesíteni a Nemzeti Vagyonkezelő a völgy egyes részeit, tavaly év végére sikerült elérnünk, hogy védettséget kapjon a terület, így biztonságban tudhatjuk az ottani foltosszalamandra-állományt, valamint számos védett élőlény otthonát. Tudjuk, hogy nem elég kitenni a védettség táblákat, ezért a kerület élővilágának megőrzése érdekében rengeteg munka indult el a völgyben, mely munkálatok egyik állomása volt a mai közösségi takarítás, hiszen szeretnénk hulladékmentes környezetet biztosítani a völgyben” – írja a politikus.

„Sajnos rengeteg hulladékot találtunk, köztük a legrégebbi egy 1930 körüli, vagyis közel 100 éves zománcreklám, de különlegességnek számít a 29,50 forintos őrölt kávékeverék csomagolása. A mai közösségi takarításon nemcsak bosszantó hulladékot találtunk, hanem gyönyörű védett virágokat is, például bíboros kosbort, májvirágot és csillagvirágot, ebből is látszik, milyen páratlan természeti érték a Jegyenye-völgy” – tette hozzá.

Borítókép: Facebook/ Őrsi Gergely