Napokon belül indul a kertészeti szezon, a szorgos kiskerttulajdonosok már körmölik otthon a vásárlási listákat, a gazdaboltok tulajdonosai pedig rendületlenül töltik fel a raktárkészleteiket. A vegyszermentes kertészkedés fortélyairól Molnár Gábor Éva kertészmérnököt, az Évakert szakmai oldal szerkesztőjét, és a Kertfüvesítés webáruház tulajdonosát kérdezte a Very Important Planet.

Mennyire jó megoldás a műtrágya?

A műtrágya kiváló kemikália a növény terméshozamának és a fejlődés intenzitásának növelésére. A nitrogén fontos összetevője a műtrágyáknak, de a használatnak van egy nem várt hatása is, az, hogy a talajt nem táplálja, ellentétben a komposzttal. A szerves anyag használata sokat változott, ma már nem egy talicska trágyára kell gondolni, az új technológiával előállított zsákos termékek összetétele komplex, ásványi anyagokat is tartalmaznak. Így biztosítják egyszerre a talaj egészségének a megőrzését és a növény táplálását.

Mindig igazodni kell a növények fenológiai fázisához, a tavaszi kertészkedésnél a nitrogén túlsúlya a fontos, a gyökerek eresztéséhez, palántázáshoz, vagy éppen gyepszőnyeg kialakításához a magasabb foszfortartalom a javasolt. Ősszel a díszkertek gondozásánál a káliumban gazdag szerves anyagot célszerű használni.

Fűben. Fotó: Molnár Gábor Éva

A gyomirtásra mit javasol?

Fel kell kötnie a gyatyaszárat annak, aki nem akar vegyszert bevetni a gyomok ellen. Kis konyhakertben megoldható puszta kézzel, kapálással vagy a terület előkészítésével. Az utóbbi viszont időigényes tisztítási folyamat. Parlagon kell hagyni a területet, majd, amikor a folyamatos művelés hatására felszínre kerülő gyommagok kizöldülnek, azokat meg kell semmisíteni. A gyommagoknak akár harminc évig is megmaradhat a csírázóképessége, ami a természet egyik csodája, hiszen, ha nem élednének újra, sivataggá válna minden.

Ebből következik, az is, hogy mechanikai módszerekkel sosem lehet teljesen megtisztítani a talajt, az évelő növényeket, mint a szulákot, vagy a tarackot még gyomirtóval is nehéz.

A legerősebb szerek ugyan megsemmisítik a magcsírákat, ha belekeverjük a talajba, de akkor már az az összes élő szervezet is elpusztul, a földben élő rovarok lárvák, a giliszták is. Ezt lényegében sterilizálásnak is nevezhetjük.

Akkor el kell felejteni a gyomirtót?

Nem ördögtől való a gyomirtó használata, de a kiskerttulajdonosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy ilyenkor a felszín közelében megsemmisül a talaj élete. Olyan ez, mint amikor az ember antibiotikumot szed, utána probiotikumot kell bevenni, hogy helyreálljon az emésztésünk. A gyomirtó hatását is talajoltó készítményekkel lehet ellensúlyozni, vissza kell adni az életet a kémiai beavatkozás után.

Paradicsom. Fotó: Molnár Gábor Éva

Mivel érdemes permetezni?

A gombák és kártevő rovarok nem tartják tiszteletben a telekhatárt, ellenük általában a jól megszokott vegyszeres permetezéssel védekeznek a kiskerttulajdonosok, azonban ezek a szerek az emberre is veszélyesek.

A biológiai védekezésnél is ugyanannyi alkalommal kell permezetni, de ebben az esetben a hasznos bogaraink, a fátyolkák és a katicabogaraink is életben maradnak. Például a káliszappanból készülő környezetkímélő permetezőszer szépen írtja levéltetűket, és közben nem kell bezárni a gyereket sem a lakásba. Annyi a hátránya, hogy ismételni kell rövid időn belül. A biológiai védelemben a legfontosabb szabály a megelőzés, nem akkor kell elkezdeni, amikor már csüngenek a kártevők a fán, hanem az első jelek feltűnésekor.

A biológiai permetezést hasonlóan a vegyszereshez minden esetben kora reggel, vagy az esti órákban kell elvégezni, ismerni kell a kertünk lüktetését.

Segítségünkre lehetnek a kártevők természetes ellenségei?

A madarak és a hasznos rovarok csak akkor maradnak a kertünkben, ha van mivel táplálkozniuk. Megfelelő életteret kel biztosítani, vadvirágokkal, le nem kaszált területekkel, esetleg méhlegelő kaspók kialakításával, mert ha elköltöznek, nehéz őket visszacsalogatni.

Fenn kell tartani az egyensúlyt, akkor fog élni és működni a kert.

Nálam a kertben gömbszivarfa, betegségre tetűre hajlamos, érzékeny növény, ami nem szereti a mikroelem hiányt. Tavaly csak biológiai permetet kapott, és ragasztóövet a hangyák ellen, ennek köszönhetően megjelentek rajta a katicák, ős teljes mértékben kordában tartották a tetű populációt. Az egyensúlyra való törekvés a megoldás, ha beavatkozunk, akkor ne drasztikusan tegyük. Vessünk tetűmágnes növényeket azért, hogy a hasznos rovarok és madarak is odaszokjanak, és akkor a rendszer elkezd működni.

Aki türelmetlen és beszalad a gazdaboltba, annak vegyszert fognak ajánlani, hiszen azt árulják, de már ott is lehet találni olyan környezetbarát készítmények, amelyekkel ki lehet azokat váltani.

Burjánzás. Fotó: Molnár Gábor Éva

Hogyan lehet még emelni a terméshozamot?

A természetes csapadék nagy kincs, főként most, amikor aszályos telünk volt. Arra kell nevelnünk a fiatalabbakat, hogy ami leesik, azt gyűjteni kell. Ma már esztétikai szempontból is kifogástalan 200-250 literes edényeket is lehet kapni erre a célra, az itt gyűjtött esővíz tökéletes a konyhakert öntözésére, és a növények is szebbek lesznek, ha természetes csapadékvizet kapnak.

Az avart össze kell szedni?

A fűről, amit egész évben gondozott le kell szedni ősszel, mert ha az avar betakarja, akkor az elpusztul. Az összegyűjtött levél mehet egyből is a komposztálóba, vagy lehet zsákokban is tárolni, egészen a tavaszi fűnyírási szezonig. Amit tavasszal a zöld nyesedék együtt rétegrendet lehet kialakítani a komposztládában, sőt „megszentelhetjük” mikrobiológiai készítményekkel is, amivel felgyorsul a lebomlási folyamat. A végeredmény jelentősen feljavítja a talajunkat. Ahol mulcsos a környezet, ott maradhat az avar, hiszen együtt indul meg a lebomlási folyamat. Az ember azonban el van szokva ettől, piszkosnak tartja a kertet, ha nincs összeszedve a falevél.

A tiszta ház- tiszta udvar jelenséggel megfosztjuk a kertet a természetes körforgástól, és sterillé tesszük, de így a védelmi mechanizmust is kiiktatjuk.

Vissza kell térnünk a csökkentett talajműveléshez. Konyhakertnél ne ássunk, inkább takarjunk, használjunk rengeteg komposztot, legyen természetes a környezet, lehet ott is rendet tartani. Engedjük élni a talajt, erősítsük a vízmegtartó képességét, és a kert egészséges növényekkel fogja ezt meghálálni.