Az Oroszország elleni szankciók az űrprogramokra is egyre nagyobb hatással vannak, a régóta várt Mars programhoz új partnert keres az ESA – írja a Rakéta.hu.

Az Európai Űrügynökség és a Roszkoszmosz közös űrprogramját, az ExoMars misszió második felét, az eredeti tervek szerint már évekkel ezelőtt, 2018-ban elindították volna, de különböző okok miatt több ízben is el kellett halasztani a startot. 2016-ban az európai és orosz oldalon is felmerülő, gyártással kapcsolatos problémák és a tudományos eszközök elkészültének késése miatt tették át 2020 júliusára a kezdés időpontját, majd 2020 márciusában második alkalommal is változtattak a terveken, ekkor a leszállóegység landolásához szükséges ejtőernyő tesztelésének csúszása volt az ok. A kritikus fontosságú eszköz próbái 2019-ben nem mentek a várakozások szerint, 2020-ban pedig még mindig várni kellett a nagyobb magasságokon végzett kísérletekre, amelyek az ernyő biztos működőképességét bizonyították volna. Emellett a leszállóegység elektronikus berendezéseivel is gondok adódtak, így a halasztás elkerülhetetlenné vált.

A Mars missziók tervezése során az egyik legnagyobb probléma, hogy az időre el nem készülő eszközök és tesztek a küldetést nem pár hónappal, hanem évekkel vetik vissza, mivel a Föld-Mars távolság állandó változása miatt csak körülbelül két évenként nyílik lehetőség a missziók indítására, ekkor is csak néhány hét áll rendelkezésére ahhoz, hogy a rakéták útjára indítsák a vörös bolygóra tartó űreszközöket.

Borítókép: Pixabay/Aynur_zakirov