Hazánk egyik legszebb fekvésű, hegyek közé rejtett faluja fölött széles és alig göröngyös földúton vezet kilométereken át az Országos Kéktúra útvonala. Forgalom nincs, óvodáskorú gyermekeink is bírták itt a gyaloglást, miközben a babakocsiban végig aludt a legkisebb. Négy helyett két keréken is jól járható az út a dolomitbányáig, és minden irányban szemet gyönyörködtető a táj. Két hegység tárul elénk egyszerre, hosszasan, minden lépés élmény.

Csobánka nyugodtan pályázhatna a hazánk legszebb fekvésű faluja címre: a Pilis fővároshoz közeli, mégis eldugott részén fekszik, hegyekkel körülvéve. Keleti oldalán az Oszoly-csúcs vadregényes bércként magasodik, sziklamászóknak való, dél felől a Kis Kevély övezi, Csobánkán pedig átgurulni is élmény. Akár négy, akár két keréken jár erre az ember, a kilátásáért feltétlenül álljunk meg néhány percre a falu fölött az országút szélén.

Mindezek tetejébe pedig a település határában a Kéktúra útvonala halad,

amelyen térképek külön jelölik a szép kilátást a Kis Kevély lábánál. Azt viszont már nekünk kellett felfedeznünk, hogy néhány kilométeren át valódi panorámaút vezet itt a turisták számára, amely ráadásul kisgyermekekkel is végigjárható, sőt babakocsi tolható rajta. Tapasztalatunk szerint éppen annyi zötykölődéssel, amennyitől jobban alszanak a gyerekek.

Március 15-én nem véletlenül választottuk ezt a vidéket túrázásra, hiszen a táj szépségét már ismertük. Mint kiderült, a falu nyugati határánál, az országút és a kéktúra útvonalának kereszteződésénél simán le lehet tenni a családi autót, és nyugodtan ott is lehet hagyni órákra. Széles és kevéssé göröngyös földút vezet a Kis Kevély felé a kéken, és már innen látszik, hogy a környéket uraló bokros növényzetnek köszönhetően valódi panorámaút vár ránk, hosszasan. Nem csalódtunk, egyik oldalon,

a 10-es út túloldalán a Budai-hegyek tárulnak elénk, a János-hegyig is ellátni, míg a másik oldalt a Pilis vonalatai uralják.

A Kis Kevélyig tartó utat két óvodás gyermekünk oda-vissza végigjárta nyöszörgés nélkül, 11 hónapos babánk végigaludta. A hegy oldalában a dolomit képződésének és felhasználásának világába vezető tájékoztató tábla várt, mögötte pedig a felhagyott murvabánya látványa, amely egyszerre tájseb és földtani látnivaló. Visszafordulva a bányánál minden korábbinál pazarabb a kilátás a Pilis magasabb, északi vonulataira. Forgalmat pedig a nemzeti ünnepen sem tapasztaltunk, órák alatt mintegy

tíz gyalogost, három kerékpárost, két kutyát, egy crossmotorost és egy oldalkocsis motorkerékpárt számoltunk össze a jelzett úton.

Ellenirányban ugyanúgy élmény minden lépés a kéken a panorámának köszönhetően. Pedig borús volt az idő, a fák, bokrok kopaszon várták még az igazi tavaszt. A következő hónapokban a mostaninál is sokkal szebbé válik ez a túraszakasz.