Szlovákiában 1500 ellenálló és gázbiztos búvóhely van, ennek negyede Pozsonyban, a többi Szlovákia különböző városaiban. Júlia Andrejčíková a belügyminisztériumtól elmondta, ezek az óvóhelyek 250 ezres kapacitással rendelkeznek. Pozsonyban a lakosság 11 százalékát tudnák befogadni, ez 45 ezer embert jelent, Kassán pedig mindössze 25 ezer embert, Nagyszombatban 6120 férőhely lenne 62 700 lakosra – írja a Bumm.sk.

Éppen ezért megnőtt a kereslet a magán óvóhelyek iránt. „A kereslet az elmúlt napokban a többszörösére nőtt” – mondta Alojz, egy árvai bunkergyártó. Közlése szerint körülbelül két hónapot kell várni, hogy óvóhelyhez jussanak az érdeklődők. Szerinte ezeken az óvóhelyeken egy nukleáris robbanást is túl lehetne élni, a sugárzás ellen is védenek a bunkerek. Megjegyezte, nem elegendő a bunkerek felépítése, biztosítani kell a légszűrést, az ivóvízellátást, a hulladékkezelést. 

A cég különféle méretekben gyárt bunkereket, a legkisebb két személy, a legnagyobb pedig tíz ember befogadására alkalmas. A kétszemélyes bunker ára jelenleg 30 ezer euró körüli, azonban várhatóan emelkedni fog. A háború miatt más országokban is megnőtt a kereslet a bunkerek iránt. 

Borítókép: Pixabay/ 652234