Az ajkai-vörösiszap-katasztrófánál kiömlőhöz hasonló színű szennyezés került a Sajóba, de ez most nem lúgos vörösiszap, hanem vas-oxid tartalmú anyag. A magyar vízügyi szakemberek egy szlovák aktivista közösségi oldaláról értesültek a szlovákiai alsósajói vasércbánya melletti telephelyről származó súlyos környezetszennyezésről.  

Március 13-án tette közzé Facebook-oldalán Orosz Örs a Sajó szennyezéséről készült videót, amelyen az alsósajói vasércbánya altárolójából a folyóba kerülő vörösiszap szennyezés látható. A szlovákiai magyar politikus és jogvédő aktivista egy februári mérési adatra hivatkozva azt írta, hogy a folyó vasszintje 2000-szerese a megengedett értéknek, és jelentős mennyiségű kén került a vízbe.

A szennyezésről a közösségi oldalakról értesülő magyar hatóságok kárelhárítási készültséget rendeltek el, a helyszínre kiküldött szakemberek is látták a szlovák szakaszon a Sajó elszíneződését, halpusztulást és szaghatást viszont nem észleltek.

Átló. Fotó: Orosz Örs/Facebook

„A Sajó szlovákiai szakaszán mért adatok szerint jelentős mennyiségű a nikkel, és a cink tartalom is túllépi a megengedett határértéket. Kobaltot vasat és arzént is kimutattak, az utóbbi kifejezetten rákkeltő, de a nikkelnél is magas az egészségügyi kockázat. A magyar szakaszon a hatóság nem mért határérték feletti szennyezettséget csak magas vaskoncentrációt de hiába kértük ki a részletes adatokat, egyelőre nem kaptuk meg az Országos Vízügyi Igazgatóságtól ” – mondta Simon Gergely a Greenpeace Magyarország vegyianyag- szakértője a Very Important Planetnek.

A magyarországi területen már nincs elszíneződés, és halpusztulás sem figyelhető meg.

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság a határszakaszon Sajópüspökinél végzett méréseket, a vizsgálat alapján a toxikus fémek mennyisége és az arzéntartalom sem éri el a határértéket, ennek ellenére elrendelték a másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget, ami lényegében azt jelenti, hogy szükség esetén értesítik a felhasználókat, hogy ne vizet a Sajóból.

Habzás. Fotó: Orosz Örs/Facebook

„Az ajkai vörösiszap-katasztrófánál alumínium termelés mellékterméke volt a veszélyes anyag, aminek a lúgos hatása volt pusztító. Itt vasércbányáról beszélünk, vas-oxid tartalmú vegyületek kerültek a vízbe, csak a színük hasonló. Fürdeni ilyen időben nem szoktak, horgászni viszont tanácsos, hiszen a halakba bekerülnek a szennyező anyagok” – tette hozzá Simon Gergely.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a szennyezéstől 65 kilométerre a határnál a vízhozam másodpercenként 6,1 köbméter volt, ami 400-600-szoros hígítást jelent, ami szerintük kezelhető terhelés.

Kanyar. Fotó: Orosz Örs/Facebook

A folyó Sajópüspökinél lép Magyarországra, átfolyik Miskolcon, és Tiszaújváros fölött egyesül a Tiszával.

A magyar hatóságok a nemzetközi Duna-védelmi egyezmény keretében és a Magyar-Szlovák Határvízi Bizottságon keresztül kérik a szomszéd országot a kármentesítés haladéktalan megkezdésére.

Borítókép: Facebook/ Orosz Örs