A világnapok között az egyik legfiatalabb az újrahasznosításé, ugyanakkor napjainkban már egyre kevésbé kell megmagyarázni a létjogosultságát. Mint a március 18-án esedékes Global Recycling Day honlapja felhívja rá a figyelmet: az újrahasznosítás a körforgásos gazdaság kulcsfontosságú része, amely segít megóvni természeti erőforrásainkat.

Az újrahasznosítható anyagokat a világnap alapítói a „hetedik erőforrásnak” tartják,

amellyel minden évben több mint 700 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátást takarít meg a Föld. Az előrejelzések szerint 2030-ra már egy milliárd tonnányira nő a megtakarítás mértéke, az újrahasznosítás pedig az egyik legfontosabb eszközünkké válhat a természet és a bolygó megóvásáért folyó versenyben.

Újrahasznosított ruhák

Minden jel szerint az újabb generációk egyre inkább előtérbe helyezik az újrahasznosítást, az új vásárlása helyett. A ruhák terén így tud a fast fashion helyébe lépni a vintage, amelynek egyik legérdekesebb helyszíne havi rendszerességgel a Szimpla Kert.

Honlapunkon ősszel videón mutattuk be a Vintage Légy-Ott! elnevezésű eseményt, amely a szervezők szerint több mint ruhavásár. Mint a következő, áprilisi 9-ei alkalom kapcsán is írják: azért több, mint vásár, mert azon túlmutatva, hogy vintage és újrahasznosított ruhák, kiegészítők piaca, a fenntartható divatról folyó diskurzusba is szeretne bekapcsolódni. Hozzá akar járulni ahhoz, hogy szélesebb körben népszerűvé váljon a használt ruhák vásárlása a nagyon szennyező fast fashion divat helyett. A szervező Szerkó Budapest alapítói, Balog Fanni Kitti és Ragályi Lili így fogalmaztak:

Egy olyan közösségi színtér létrehozása a célunk, ahol résztvevőként lehetőséged nyílik egyszerre találkozni azokkal a vintage és fenntartható divattal foglalkozó vállalkozókkal, árusokkal, alkotókkal, akiket külön-külön már ismerhetsz és elérhetsz, de így együtt még nem volt lehetőséged találkozni.

Amikor csapatunk a különleges hangulatú helyszínen járt egy hideg novemberi szombaton, kiderül: a fiatalok között kifejezetten trendi vintage és újrahasznosított ruhákat hordani, a fenntarthatóságot is szem előtt tartva. A ruháknak pedig külön-külön is múltjuk, történetük van, de jövőjük is, hiszen a minőségüket sokkal jobban megőrzik a tömeggyártásban összehozott fast fashion ruhadarabokhoz képest.

Hangszerek újrahasznosított anyagokból

Az újrahasznosítás talán legsajátosabb megoldása, amikor hangszerek készülnek kidobásra ítélt anyagokból, szemétből. Mindez pedig ott tud igazán teret hódítani, ahol a szegénységben sem veszítik el az emberek a reményt és az életkedvet.

Az életszeretetéről és muzikalitásáról oly híres Dél-Amerika egyes részei ezért is válhattak tökéletes tereppé. Mint a linkelt összeállításunkban bemutattuk, a paraguayi Recycled Orchestra of Cateura Asunción hírhedt hulladéklerakójáról kapta a nevét, ott napi 1500 tonna lerakott szemétből 2500 háztartás próbálja valahogy fenntartani magát.

Idővel viszont megszületett az első szemétből készített hegedű, a zenész Luis Szarán pedig szociális programot hozott létre, azt hirdetve:

Éjjel nem tör be ablakokat egy fiatalember, ha nappal Mozartot játszik.

A Sonidos de Cateura nevű zeneiskola növendékei újrahasznosított fákból készített húros hangszereken kezdtek muzsikálni. A Sonidos de la Tierra pedig nem más, mint a szociális program csúcsélménye, A Föld hangja:

Más szempontból a 2012-ben alakult cateurai Recycled Orchestra ezen is túltesz, mondván:

A világ szemetet küld nekünk, mi zenét küldünk vissza.

Az alapító argentin Favio Chávez tanítványai újrahasznosítás nélkül soha nem tudnának vonós hangszereken játszani, egy új megvásárlásához a családnak el kellene adnia az egész viskóját. Ám fémhordóból is lehet csellót készíteni, aki nem hiszi, hallgassa meg, hogyan szól:

Újrahasznosított bútorok

Az újrahasznosításnak szinte csak a képzelet szab határokat, de nem is kell olyan nagy fantázia ahhoz, hogy például bútorokat ismét alkalmassá tegyünk a használatra, vagy legalább szétnézzünk a használtak, felújítottak között. Ez a pincében, a padláson és a nyári konyhában is kezdődhet, szándék, akarat kérdése, adunk-e esélyt a réginek a jövőért.

Mindezek mellett érdemes belenézni az erre szakosodott kereskedők, boltok világába, amelyekről idén a We Love Budapest közölt nagyobb összeállítást. Mint írják:

A lakberendezési monstrumok tömeg gyártott termékeivel szemben egyre többször jelenik meg az igény arra, hogy lakásunkat egyedi módon rendezzük be, akár olyan bútorokkal, amelyeket valaki előttünk már szeretett. Retró, vintage, mid-century, loft vagy indusztriális stílus, a 20. században született tárgyakat egyedi formavilágukon kívül azért is kereshetjük, mert kis kipofozás után hosszabb élettartammal is számolhatunk, a korszak pedig mára olyan perspektívába került, amely lehetővé teszi a befektetési célú vásárlást is.

Hozzáteszik, természetesen a felújítással saját magunk is próbálkozhatunk, de erre szakosodott vállalkozások fantáziával és szenvedéllyel átalakított darabjai is a tudatos életstílus embereire várnak. A honlap 15 üzletet, vállalkozást gyűjtött össze azoknak, akik ebbe az irányba lépnének, és nem utolsó sorban a 20. század elejének és közepének tárgyaival egyedivé tennék a környezetüket.

De egész másképp is megjelenhet az újrahasznosítás a bútorok világában:

Kiemelt kép: Wikipedia Commons