Romániában kedden éjfélkor lejár a koronavírus-járvány miatt két éve bevezetett és havonta meghosszabbított egészségügyi veszélyhelyzet, így véget érnek a járványügyi korlátozások, amelyekre a veszélyhelyzet teremtett jogalapot.

Megszűnik egyebek mellett a védőmaszk viselésének kötelezettsége is – erősítette meg keddi sajtóértekezletén Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a korlátozó intézkedések hatályon kívül helyezése nem szünteti meg a fertőzés veszélyét – írja a Profitonline.hu.

Miután a bukaresti kormány úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a veszélyhelyzetet, nem lesz már létszámkorlátozás a vendéglátóhelyeken, sportrendezvényeken, színházakban és mozikban. Covid-igazolvány nélkül is be lehet majd menni bárhova, megnyithatnak a bárok, klubok és más szórakozóhelyek, és véget ér a magánrendezvények tilalma: lakodalmat, keresztelőt vagy házibulit is lehet ezentúl – büntetés kockázata nélkül – rendezni. Nem korlátozzák többé a tüntetések létszámát és az üzletek nyitvatartási idejét sem.

Romániában jelenleg is csaknem ötezer koronavírusos beteg fekszik a kórházakban, közülük mintegy 700-an intenzív terápián. Tovább működnek azok a járóbeteg-rendszerű Covid-központok is, amelyeket a fertőzöttek állapotának felmérésére, a gyógykezelés kiírására jelölt ki az egészségügyi tárca.

Az utóbbi 24 órában – az utóbbi két hét átlagánál 25 százalékkal kevesebb – 5461 új fertőzést diagnosztizáltak. A keddi jelentésben szereplő 97 haláleset néhány százalékponttal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, de a tendencia két hete már csökkenő, az utolsó héten 25 százalékkal kevesebb áldozatot követelt a járvány, mint az azt megelőző hét napon.

Pixabay/MiroslavaChrienova