Miközben a már felvett lakáshitelek többségét védi a fix kamatozás vagy a kamatstop a kamatkörnyezet emelkedésétől, az aktuálisan elérhető új hitelekre ez nem igaz: az átlagos lakáshitelkamatok 6 százalék felé közelednek. Egy év alatt mintegy 6 millió forinttal nőtt a teljes visszafizetendő összege és 20-23 százalékkal a törlesztőrészlete egy újonnan felvehető 20 éves, 20 milliós lakáshitelnek. Mivel azonban még a megtörtént kamatemeléseket sem árazták be teljesen a bankok, az MNB pedig további szigorításnak ágyazott meg, további jelentős emelkedés várható, vagyis érdemes mielőbb lakáshitelt felvenni – írja a Portfólió.hu.

Vannak olyan lakáshitelek, amelyeket ügyféloldalon nem érint a kamatkörnyezet emelkedése, így érdemes kihasználnia őket annak, aki teheti. Ilyen

  • a Zöld Otthon Program lakáshitele, amelyet energiahatékony új ingatlanok vásárlására vagy építésére lehet felvenni legfeljebb 2,5%-os fix kamattal, akár 25 évre, 70 millió forint erejéig,
  • a kamattámogatott CSOK-hitel, amelyet CSOK felvétele mellé a gyermeket nevelők vagy vállalók tudnak felvenni 3%-os fix kamattal, akár 25 évre – kétgyermekesek 10, háromgyermekesek 15 millió forint erejéig,
  • a zöld CSOK-hitel, amely a fenti két program metszetét képezi, és energiahatékony új ingatlanok vásárlására vagy építésére lehet felvenni 0%-os fix kamattal, akár 25 évre – kétgyermekesek 10, háromgyermekesek 15 millió forint erejéig.

A legalább két gyermekkel nem rendelkező vagy CSOK-ot igénybe nem vevő többség azonban emelkedő hitelkamatokkal szembesül, amikor egy (másik) használt lakásba szeretne költözni. Ugyanez igaz a CSOK-hitel kiegészítéseként felvett piaci kamatozású hitelekre is. Mindezek adják jelenleg az újonnan felvett hitelek mintegy kétharmadát.

A banki ajánlatokban szereplő 10 éves kamatperiódusú hitelek átlagos kamata egy év alatt 3,74 százalékról 5,86 százalékra emelkedett.

Borítókép: Pixabay/ angelolucas

Mindez a törlesztőrészletben 20-23 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Az 5 éves kamatperiódusú hitelek átlagos teljes visszafizetendő összege 27,3 millió forintról 33,8 millió forintra, a 10 éves kamatperiódusúaké pedig 28,4 millió forintról 34,0 millió forintra emelkedett egy év alatt, az átlagos növekedés tehát 20 millió forintonként mintegy 6 millió forint 2021 márciusa óta.