A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az engedélyezett felnőttképzési intézmények figyelmét, hogy mostantól jelentkezhetnek a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására.

 A légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával létrejött az a korszerű jogszabályi környezet, amely immár Magyarországon is lehetővé teszi a növényvédő szerek drónokkal történő kijuttatását, egyúttal összefoglalja a tevékenység elvégzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásokat – írja a Nébih a közleményében.

Mindezek alapján a Nébih várja azon felnőttképzési intézmények jelentkezését, amelyek megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel rendelkeznek a növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés megszervezéséhez és lebonyolításához.

Lényeges, hogy a felhívásra csak olyan intézmény jelentkezhet, amely engedélyezett felnőttképzési intézményként van nyilvántartva. A kijelölés feltételrendszeréről és eljárásrendjéről, valamint a részletes programkövetelményről a hivatal honlapján tájékozódhatnak a jelentkezők. A kijelölés folyamatosan történik, annak feltételeiről és a programkövetelményről itt lehet tájékozódni.

Borítókép: Pixabay/ DJI-Agras