Szakértők szerint egy gyapjas mamut maradványaira bukkantak egy sor rendkívül jelentős jégkorszaki állatcsont között egy devoni barlangban. A leletek körülbelül 30-60 ezer évesek lehetnek. A régészek a város fejlesztése során találták meg a maradványokat. Rob Bourn vezető régész szerint a leletek elképesztő jelentőségűek, amit nem történik meg sokszor a munkájuk során. 2015-ben kezdték meg a régészeti munkákat területen, amelyek azóta is tartanak – írja a Promotions.hu.

A régész csapat eddig egy gyapjas mamut és egy gyapjas orrszarvú részleges maradványait, valamint egy gyakorlatilag teljes farkas csontvázat, valamint egy hiéna, ló, rénszarvas, hegyi nyúl és vörös róka részleges maradványait találta meg. A csontokat tudományos elemzésnek vetik alá, de valószínűleg a helyi múzeumban kapnak majd helyet.

A helyet, ahol a maradványokat találták konzerválják, és nem építenek rá, de a nyilvánosság elől lezárják, mert nem biztonságos a látogatása. Ez a felfedezés segíthet megismerni, hogy milyen állatok barangolhattak Nagy-Britannia területén a jégkorszakban, valamint jobban megérthetik majd a kutatók a területen végbement környezeti és éghajlati változásokat.

Borítókép: Flying Puffin/Wikimedia