Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legutóbbi jelentése szerint az emberek által okozott globális felmelegedés veszélyes és széles körű következményekkel jár, amelyeknek számos hatása a vártnál súlyosabb lesz. Az Ausztrália térségében tapasztalható, Queenslandet és Új-Dél-Walest sújtó természeti katasztrófák például biztosan nagyobb volumenűek lesznek, mint azt eredetileg jósolták – írja a Házipatika.hu a The Guardian cikke alapján.

Az új előrejelzés azért különösen aggasztó, mert Ausztráliában már eddig is számos halálesetet és sérülést, valamint jelentős mennyiségű anyagi kárt és érzelmi stresszt okoztak az olyan szélsőséges események, mint a hőhullámok, az aszályok, az árvizek, a viharok és bozóttüzek. A felmelegedés és a levegő magasabb páratartalma viszont még tovább fokozza a viharok intenzitását, ez pedig a tengerszint-emelkedéssel kombinálva jelentősen növeli az áradások rizikóját.

Ezeken kívül pedig már olyan következményeit is érzékelhetjük a felmelegedésnek, amelyek visszafordíthatatlanok. Ilyen például a Nagy-korallzátony kifehéredése, a moszaterdők nagyarányú pusztulása vagy a tengerszint emelkedése, amely egyes állatokat el is üldözött a térségből.

A jelentés egyik szerzője, Brendan Mackey professzor egyébként kilenc fő éghajlati kockázatot nevezett meg a klímaváltozás Ausztráliára, illetve Óceániára kifejtett hatásai kapcsán:

  1. Az óceánok felmelegedése és a hőhullámok miatt elpusztulhatnak a korallzátonyok és az azokhoz köthető ökoszisztéma.
  2. A hó mennyiségének csökkenése révén is csökkenhet a biológiai sokféleség.
  1. A melegebb és szárazabb körülmények, valamint a megnövekedett számú tűz következményeként eltűnhetnek Dél-Ausztrália erdői.
  2. A felmelegedés és a hőhullámok, valamint a melegedő víz okán délre költözött halak és sünök általi „túllegelés” miatt teljesen eltűnhetnek a moszaterdők.
  3. Az egyre emelkedő tengerszint következtében az alacsonyan fekvő tengerparti területek lakhatatlanná válnak.
  4. A melegebb és szárazabb időjárás komoly kihívásokat okoz a mezőgazdasági termelésben, és fokozott terhelés alá veti a még termékeny területeket.
  5. A hőhullámok egyre erősebbé és gyakoribbá válnak, ez pedig emberek és állatok megbetegedéséhez, súlyos esetben halálhoz vezet.
  6. A bozóttüzek, árvizek, aszályok, hőhullámok, viharok és a tengerszint-emelkedés komoly nehézségeket okot a városi élet, az infrastruktúra és ellátás fenntartásában.
  7. A világ vezetői és szervezetei egy idő után képtelenek lesznek megfelelően kezelni az éghajlati kockázatokat.

Borítókép: Pixabay/Avaphe