Az Ukrajnából menekülők társállatainak veszettség elleni oltásáról és mikrochip-es jelöléséről is gondoskodik a magyar állategészségügyi hatóság – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szervezet által koordinált programhoz a szükséges eszközöket már beszerezte a hivatal és eljuttatta a beavatkozásokat végző Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatalhoz.

Magyarország az országos főállatorvos engedélye alapján biztosítja, hogy az Ukrajnából menekülők magukkal hozhassák társállataikat akkor is, ha nem felelnek meg az érvényben lévő állategészségügyi előírásoknak.

A kisállat tulajdonosoknak határátlépéskor egy regisztrációs lapot kell kitölteni, mely gördülékennyé teszi a beléptetést, egyúttal biztosítja az állatok nyomon követhetőségét, valamint a későbbi intézkedés lehetőségét.

Az egyszerűsített eljárásrenden túl a Nébih támogatói programot is indít, hogy az Ukrajnából menekülők társállatai (kutyák, macskák és vadászgörények) megkapják az esetleg hiányzó veszettség elleni oltásukat és a mikrochip-et. Az ehhez szükséges eszközöket már beszerezte a hivatal és eljuttatta a beavatkozásokat végző területi hatósághoz. Az érintettek az oltás és chippelés lehetőségéről a Szabolcs-Szatmár-Bereg állategészségügyi szolgálatnál érdeklődhetnek.

Borítókép forrása: Pixabay