Emelkedett a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára írja – írja az Infostart.hu.

Az árnövekedés csaknem 15 százalékos volt az egy évvel korábbihoz képest, így egy hektoliter ára elérte a 25,7 ezer forintot. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 21 százalékkal, hektoliterenként 23,9 ezer forintra emelkedett, a vörös- és rozéboroké 27 ezer forintra, ami 7 százalékos éves árnövekedés.

A belföldön termelt és külföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára azonban csökkent, 10 százalékos ármérséklődéssel 24,5 ezer forint volt a hektoliterenkénti ár 2022 első hónapjában.

A borexport mennyiségben 9 százalékkal, 798,5 ezer hektoliterre, értékben pedig 1 százalékkal, 30,1 milliárd forintra mérséklődött.

A külpiacon értékesített mennyiség 63 százalékát tették ki a lédig borok, amelyek exportja 25 százalékkal, 491,4 ezer hektoliterre csökkent a vizsgált időszakban. A palackos borok kiszállítása 6 százalékkal, 307,1 ezer hektoliterre mérséklődött, míg a kivitel értéke 8 százalékkal, 18,9 milliárd forintra emelkedett. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 83 százalékát tették ki 2021 első tizenegy hónapjában.

Borítókép: Pixabay/congerdesign