Magyarországon a legnagyobb jövedelműek kétszer annyi gyümölcsöt esznek évente, mint a legkisebb jövedelműek. A legszegényebb magyaroknak gyakorlatilag egyetlen gyümölcs marad a páston, amiből nagyjából annyit tudnak enni, meg a gazdagok. Ez pedig az alma. Ezen felül viszont a citrusfélékből és a banánból is dupla annyit fogyasztanak a tehetősebbek, mint a kevésbé tehetősek – írja a Pénzcentrum.hu.

Az Európa Bizottság statisztikái alapján a lakosság csupán 8,2 százaléka eszik naponta annyi zöldséget és gyümölcsöt, mint amennyit a WHO ajánl. Ennek pedig köze lehet ahhoz is, hogyha jobban utánanézünk, akkor kiderül, brutális különbségek vannak aközött, hogy mennyit és milyen típusú zöldséget, illetve gyümölcsöt esznek a legszegényebb és leggazdagabb magyarok.

Akinek magasabb a nettó jövedelme Magyarországon, az sokkal több gyümölcsöt fogyaszt évente. Látható, hogy a jövedelmi szinten az első négy tizedbe tartozó állampolgárok 40 kg alatt fogyasztanak gyümölcsöt, míg az 5. tizedtől, tehát keresetileg a középen állóktól kezdve ez már bőven 40 kiló fölé megy. A vagyoni egyenlőtlenségek tehát bőven plusz, mínusz 10 kilós gyümölcskosarakban mérhetők hazánkban.

Ha jobban megnézzük a számokat, akkor az látszik, hogy a legszegényebbek a 15 felsorolt gyümölcs közül mindössze 6-ból fogyasztanak fejenként legalább egy kilót, és csupán csak 3-ból több mint 5 kilót. Ezzel szemben a leggazdagabbak 11 gyümölcsféléből is többet esznek fejenként, mint egy kiló, 5 gyümölcsféléből pedig több mint öt kiló az éves fogyasztásuk. És mivel azt már tudjuk, hogy összességében a leggazdagabbak több mint kétszer annyi gyümölcsöt esznek, mint a legszegényebbek, ezért nem nagy meglepetésre szinte az összes gyümölcsféléből kétszer akkora a fogyasztása annak, akinek több pénze van, mint akinek kevesebb.

Van viszont egy kivétel ez alól, még pedig az alma. Almából ugyanis a jövedelmi szempontból az első tizedben lévő emberek 9 kg-ot fogyasztanak évente fejenként, addig a 10. tizedben lévők „csak” 10,8 kg-t. A különbség így csak 1,8 kg a gazdagok javára. Ezt azért fontos kiemelni, mert miközben a legkisebb jövedelemmel rendelkező magyarok banánból 5,5 kilót fogyasztanak évente fejenként, addig a legnagyobb jövedelműek 10,5 kilót. De hasonlóan nagy a különbség a citrusféléket illetően is, ott a legszegényebbek éves fogyasztása 2020-ban fejenként 5,1 kiló volt, míg a leggazdagabbaknál 10,8 kilogramm.

A három fő gyümölcsük mellett a legkisebb jövedelmű magyarok még további 3 gyümölcsféléből fogyasztanak több mint 1 kilót. Az egyik a görögdinnye, abból fejenként 4 kiló fogy, szőlőből 1,2 kg, míg őszibarackból 1,1 kiló. Ehhez képest a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők kétszer annyi görögdinnyét, négyszer annyi  szőlőt, és négyszer annyi őszibarackot esznek, mint a legkisebb jövedelműek.

Az óriási mennyiségbeli különbségeknél talán még sokkolóbb az, hogy a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező magyarok gyakorlatilag egyetlen gramm cseresznyét sem fogyasztanak egy évben, de csupán meggyből és őszibarackból is 0,1-0,1 kilogramm futja nekik. Ezen felül fél kiló vagy az alatt marad a legszegényebbeknél a sárgadinnye, a földieper, málna, ribizli, és az egyéb gyümölcsök fogyasztása is.

Borítókép: Pixabay/ mploscar