Az ingatlanpiaci digitalizációja egyelőre kis piac Magyarországon, de a világjárvány épp azt mutatta meg, hogy mekkora igény van a megoldásaira – írja a Forbes.hu.

A világszerte emelkedő energiaárak okozta krízishelyzet újabb lökést adhat az úgynevezett proptech (property technology, azaz ingatlanpiaci digitalizáció) ágazatnak, amely többek között intelligens digitális megoldásokkal teszi hatékonyabbá a lakó és kereskedelmi ingatlanpiacot. A technológiai megoldások a költségcsökkentésen kívül növelik a hatékonyságot, hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, de akár alternatív bevételi lehetőségeket is rejtenek – közölte a Forbes.hu-val a Proptechzoom.com, amely a proptech-ágazat szereplőinek megkérdezésével átfogó elemzést készített a digitális ingatlanszektor jelenéről és jövőjéről.

A digitális ingatlanmegoldások 2017 óta pörögtek fel igazán, de a nagy előrelépést és a láthatóságot a koronavírus-járvány adta meg a szektornak. A hazai piac így lemaradásban, egyelőre közel 50 cég van jelen. 

Az elmúlt időszak trendjei:

  • Teret nyertek például az érintésmentes beléptető rendszerek, az ún. megosztott szolgáltatások.
  • Egyértelműen kiderül a járvány során, hogy a digitális megoldásokkal hatékonyabbá tehető az ingatlanok kihasználása, ráadásul ezekkel mérhető is a teljesítmény.
  • Miközben üzlethelyiségeknek kellett bezárnia, robbanásszerűen bővült a logisztikai ingatlanpiac: felértékelődtek az online vásárlások. Ennek egyenes következménye, hogy felértékelődött a szállítási idő, ezáltal minél hatékonyabb logisztikai hálózat kiépítésére van szükség az érintett vállalkozásoknál.
  • A home office vagy a hibrid munkavégzés elterjedése a lakóingatlanok piacát is érintette: megnőtt a nagyobb, agglomerációban fekvő lakások, házak iránti kereslet.
  • Az új építésű ingatlanok térnyerésével előtérbe kerültek a fenntarthatóság mellett az intelligens megoldások, egyre nagyobb az igény az okos otthonokra, amelyek fenntartási költségei alacsonyabbak a hagyományos lakásokhoz képest.

A proptech-szektor egyre jobban támaszkodhat majd a mesterséges intelligenciára (MI). Többek között a digitalizáció hadrendbe állításával az épületekbe, irodákba telepített szenzorok által összegyűjtött rengeteg adat feldolgozását lehet rábízni a mesterséges intelligenciára (MI), amely akár a fenntartási kiadások mérséklésére is lehetőséget biztosít. Továbbá számos felhasználási területe lehet a gépi tanulásnak. A mesterséges intelligencia ugyanis segíthet például az előrejelzésekben, vagyis a különböző karbantartások szükségességére vagy éppen az esetleges meghibásodásra hívhatja fel a figyelmet.

Borítókép: Pixabay/fancycrave1