Januárban ismét lefagyott a hazai napelempark kapacitás bővülése, ezzel egy éven belül harmadszor fordult elő, hogy az előző hónaphoz képest nem nőtt az 50 kW és a feletti naperőművek beépített teljesítőképessége – írja a Portfólió.hu.

A 2021 májusában, novemberében, majd 2022 első hónapjában bekövetkezett fékezés kivételesnek számít a 2018 óta tartó lendületes kapacitásnövekedési időszakában, de egyáltalán nem nevezhető váratlannak. A gondok – nem csak Magyarországon – összefüggenek a koronavírus-járvány, az azt követő gazdasági fellendülés, a világszerte egyre erősebb klímapolitikai célok, valamint a gyártást domináló Kína energiaválságának következményeivel.

Az elmúlt években látott magyarországi boom döcögőssé válása egyértelműen jelzi az iparágat világszerte sújtó globális ellátási lánc problémák, a nyersanyagok és komponensek áremelkedése, a panelek elérhetőségének beszűkülése, valamint a szállítási nehézségek kedvezőtlen hatásait. A gondokat a naperőmű-beruházók igyekeznek a projektek átütemezésével, a munkálatok generálkivitelezési szakaszba történő koncentráltabb építőipari kivitelezéssel kezelni, és ezzel a panelbeszállítás akár több hónapos csúszásait a kivitelezés fázisában behozni.

A fennakadás alapvetően az ipari méretű erőműveket érinti. Miközben a nagy méretű erőművekhez nehéz a paneleket beszerezni, a háztartási méretű naperőművekhez (HMKE) szükséges panelekből rendelkezésre állnak kereskedelmi raktárkészletek. Ugyanis, bár a panelek szilíciumkristályos szerkezetre épülő technológiája megegyezik, az ipari és háztartási méretű naperőművek esetében más-más komponensekről, építési és műszaki kialakítási folyamatokról, helyszínekről és nagyságrendekről beszélünk. A HMKE-khez szükséges modulok jellemzően kisebb teljesítményű, és az egy-két évvel ezelőtti technológiai fejlettségi szintet képviselő panelek; míg a nagy erőművekbe épített csúcskategóriás napelempanelek teljesítménye már 600 watt körül jár, a háztartási kiserőművek létesítéséhez telepített panelek jellemzően 300-350 watt körüliek.

Borítókép: Pixabay/jniittymaa