A klímaváltozás hatása az erdők természetes vízháztartására a Pilisi Parkerdő által kezelt területeken is érzékelhető. A csapadékban gazdag, intenzív, ugyanakkor rövid időszakokat hosszú aszályok és kánikula váltja fel. Ez pedig egyre növekvő kihívást jelent az erdei ökoszisztéma számára. A Pilisi Parkerdő területén több mint száz, jelentős természeti értéket képviselő, 100 négyzetmétert meghaladó vízfelületű tavacska található. Amelyek megőrzését, rehabilitációját víz-megtartási szerepükön túl igen gazdag állatviláguk is indokolja. Ezt a célt szolgálta a 2008-ban megindult „Parkerdő természetesen” program, valamint az elmúlt években befejeződött Miklós-deák-völgyi és a Bertényi Miklós Fűvészkert tavánál elvégzett munkálatok – írja a Berek.hu.

A Pilis és a Visegrádi-hegység vizes élőhelyeinek jellegzetes faja a gyepi béka. Amelynek szaporulata, így egyedszáma a klímaváltozás negatív hatásaként fellépő szárazulás következtében komoly csökkenésnek indult. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor a faj egy évtizeden belüli eltűnésével is számolni kell.

A faj megőrzése érdekében az első lépés a pontos helyzetfelmérés. A Magyar Biodiverzitáskutató Társaság 20 éve végzi a kétéltűek és hüllők élőhelyeinek megfigyelését a Visegrádi-hegységben és a Pilisben. Ám a gyepi béka lehetséges előfordulási helyeinek teljes körű monitorozása meghaladja lehetőségeiket. A Pilisi Parkerdő által rendelkezésre bocsátott erőforrások – műszerek és az erdész szakszemélyzet közreműködése – ezen a problémán segítenek és teszik lehetővé a minden részletre kiterjedő felmérést.

Borítókép: Pixabay/ PublicDomainPictures