A használt bútorok visszagyűjtésétől, az üresen álló ingatlanok kihasználásáig számtalan módon csökkenthető a bútorgyártás ökológiai lábnyoma. A témában tett javaslatokért különdíjat érdemelt két fiatal doktorandusz a Magyar Nemzeti Bank Fenntarthatósági Esettanulmány Versenyén.

Két nap alatt kell egy megadott témakörben angol nyelvű esettanulmányt és tíz perces prezentációt készíteni azoknak, akik beneveztek a jegybank által meghirdetett versenyre. Az Agroladies csapat tagjainak, Kovács Helgának, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem PhD-hallgatójának, és Tóth Violettának, a Széchenyi István Egyetem PhD-hallgatójának egy ismert nemzetközi bútoripari cég fenntarthatósági stratégiáját kellett kielemezni, javaslataikat bírálatában pedig a cég képviselője is részt vett.

Elrendezés. Pixabay/icondigital

A fiatal kutatók a többi között azt javasolták, hogy, a zöld területek helyére épülő új bevásárlóközpontok helyett inkább a használaton kívüli ingatlanokat kellene a bútorok tárolására, árusítására felhasználni.

„A fakivágás okozta környezeti kár újra hasznosítással csökkenthető, a gyártóüzemeket rá kell kényszeríteni az új technológiák kialakítására, ami egyben új munkahelyeket is teremtene. Fontos, hogy ezek a cégek vásároljanak erdőket, mert így a fa útját végig lehet követni a végső felhasználásig. A biodiverzitást újabb fajták ültetésével tudják növelni, ezzel ösztönözni lehet a fenntartható erdőgazdálkodást, miközben az ellátási problémákat is leküzdenék” – mondta Kovács Helga a Very Important Planetnek.

A kutatók kiemelték, hogy a használt bútoripari termékeket Magyarországon sok helyen még elégetik, ami súlyos környezetszennyezéshez vezet.

Kezelés.Pixabay/fcja99

Ajánlásokat fogalmaztak meg a gyártásban használatos alternatív anyagokra, környezetkímélő festékek és felületkezelő anyagok bevezetésére is, és azt is jelezték, hogy a bútoráruházakhoz kapcsolódó éttermekben is szükséges a bioalapanyagok és a környezetbarát csomagolóanyagok használata.

„Fontos az online számlázás teljes körű bevezetése, a kiszállítást pedig elektromos teherautókkal kell megoldani, az ehhez szükséges töltőállomásokat pedig az áruházak parkolóiba kell telepíteni. Legyen prioritás, hogy a faanyag feldolgozásához kapcsolódó szakmákat erősítsék, foglalkoztassanak hátrányos helyzetűeket, illetve a tervezéskor vegyék figyelembe az adott ország kulturális jellemzőit is, ami egyben új munkahelyeket is eredményez” – tette hozzá Kovács Helga.

Betonon. Pixabay/mastrminda

A doktoranduszok azt is javasolták, hogy a környezetbarát kezelőanyagok kifejlesztése érdekében a cég kezdeményezzen közös kutatásokat az egyetemekkel.

A Magyar Nemzeti Bank Oktatási Klub Fenntarthatósági Esettanulmány Versenyére összesen 104 csapat 253 hallgatója jelentkezett.

Borítókép: Pixabay/ miuitteul