Egy Magyarországon gyűrűzött pajzsoscankót figyeltek meg január közepén a Diawling Nemzeti Parkban a Szenegál folyónál, Mauritániában, a hazai gyűrűzési helyétől 4632 kilométerre – írja a Magyart Madártani Egyesület (MME).

A megfigyelt pajzsoscankó 2020. augusztus 16-án kapta a színes, egyedi kóddal ellátott zászlós jelölőgyűrűjét, ami alapján sikerült azonosítani. A Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, a Mekszikópusztai Madárvártán gyűrűzték meg, ez kiemelt jelentőségű terület a hazai fészkelő és átvonuló vízi és partimadarak számára. Ez az első magyar gyűrűs pajzsoscankó, ami megkerült Mauritániában.

Magyarországon eddig 1758 pajzsoscankót gyűrűztek a tavaszi és az őszi vonulási időszakban. Közülük ez a hatodik példány, amit Afrikából jelentettek vissza, a többi madarat rendszerint lelőtték.

Egy Tunéziában, négy pedig Maliban került így kézre. A most megfigyelt példány a gyűrűzési helyétől legtávolabb megkerült pajzsoscankó a hazai madárgyűrűzési adatbankban.

A pajzsoscankó Eurázsia északi részének nedves, mocsaras területein fészkel. Hosszútávú távú vonuló, a Kárpát-medencén átvonuló állománya a telet Afrika Szaharán túli területein tölti. Ősszel és tavasszal nagy számban lehet megfigyelni árasztásokon, vizenyős gyepeken, halastavakon.

A borítókép illusztráció. Fotó: Wikipédia/Zeddammer