Ha fontos valakinek a klímavédelem, annak támogatnia kell az atomenergiát, ami a legtisztább energiaforrás – mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágának vezetője a köztévén.

Hortay Olivér ezzel az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté nyilatkozatára reagált, aki szerint merénylet a Föld ellen az Európai Bizottság döntése, amellyel zöldre festette az atomenergiát és a földgázt.

A Századvég üzletágvezetője hangsúlyozta, hogy az atomenergia az üvegházhatású gázkibocsátás szempontjából a legkedvezőbb energiahordozó valamennyi más technológia közül.

Szerinte a teljes életciklusra nézve egy atomerőmű egy gigawattóra energia megtermeléséhez mintegy 3 tonna szén-dioxidot bocsát ki. Ez az érték a szél- és a napenergia esetében 4, illetve 5 tonna, a többi energiahordozó esetében pedig ennél jelentősen több. Kiemelte, az atomenergia emellett a legbiztonságosabb energiaforrások közé tartozik.

A megújuló energiaforrásokról szólva kifejtette, jelenleg nem lehet 100 százalékban megújuló energiaforrásokból ellátni egy ország villamosenergia-rendszerét. Mint mondta, arról vita folyik, hogy a jövőben ez megvalósíthatóvá válik-e. Mint mondta, ma akkumulátorokkal a napon belüli energiatárolás kezelhető, bár rendkívül drága, a szezonális tároláshoz ugyanakkor ezek a megoldások nem nyújtanak segítséget. (MTI)

Borítókép: Pixabay/ distelAPPArath