Kiállítják a cardiffi nemzeti múzeumban azt az órát, mely 1966. október 21-én, reggel 9 óra 13 perckor állt meg, amikor Aberfan általános iskoláját és a környező lakóházakat egy meddőhányóból induló, sárból és szénhulladékból álló lavina öntötte el.
A tragédia 116 gyerek és 28 felnőtt életét követelte.

A Pantglas Általános Iskola óráját a mentőalakulat egy tagja, Mike Flynn mentette ki a törmelék alól, a férfi családja pedig több mint fél évszázadon át megőrizte. Fia, ifjabb Mike Flynn csütörtökön adta át az órát az Amgueddfa Cymru – Walesi Nemzeti Múzeum állandó gyűjteménye részére – írja a The Guardian nyomán az MTI. Az óra február 16-tól lesz látható a cardiffi St. Fagans Nemzeti Történelmi Múzeum galériájában, a Wales Isben.

Mike Flynn elmondása szerint néhai apja postai dolgozó és katonai mentős volt, így azok között volt, akik segíteni indultak, miután híre ment, hogy egy földcsuszamlás során salak, iszap, szénhulladék és törmelék ömlött Aberfanre.

Flynn kihúzta az órát a törmelékből és átadta a rendőrségnek, a katasztrófa körüli nyomozás után azonban visszakapta. Azóta csak egyszer láthatta a nyilvánosság, a tragédia 50. évfordulója alkalmából, 2016-ban.

A múzeum a legmegfelelőbb számára. Az óra szívbe markoló emléke annak, ami történt. Olyan, mintha magába zárva őrizné azt a pillanatot. Felkavaró darab. A családom őrizte 55 éven át, de mindig is úgy éreztük, Aberfanhoz és a walesi közösséghez tartozik

– mondta Mike Flynn.

Kiemelt kép: YouTube