A Nemzetközi Űrállomás immár 23 éve kering a fejünk felett, a bő két évtized alatt pedig felbecsülhetetlen mennyiségű információval járult hozzá az emberiség világűrről való ismereteinek bővítéséhez. Bár korábban az is felmerült, hogy az ISS már az évtized közepére elnéptelenedhet, a jelenlegi állás szerint sokkal valószínűbb, hogy az űrállomás 2030-ig üzemelni fog, és csak ezután adja át a helyét a kisebb, magáncégek által üzemeltetett egységeknek – írja a Rakéta.hu.

A Fehér Ház december 31-én jelentette be, hogy támogatják az ISS üzemben tartásának 2030-ig való meghosszabbítását, ami eddig amerikai részről hivatalosan csak 2024-ig volt garantált.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a NASA-nak még az amerikai Kongresszus jóváhagyására is szüksége lesz, valamint a partnereiket is meg kell győzniük, de mivel a japán, a kanadai valamint az európai űrügynökség már jelezték, hogy nyitottak lennének egy ilyen javaslatra, ezért az egyetlen valós akadályt a Roszkoszmosz jelentheti. Orosz oldalról az elmúlt időszakban több olyan nyilatkozatot lehetett hallani, ami arra utalt, hogy 2025 után már nem terveznek az ISS-szel és inkább a saját űrállomásukra koncentrálnak, ugyanakkor az is tény, hogy az orosz űrügynökség alig fél éve bővítette ki az űrállomást egy új kutatólaborral valamint egy dokkolómodullal.

A NASA-nak már kész tervei vannak arra, hogyan fogják leváltani a Nemzetközi Űrállomást. A legfontosabb szempont a fokozatos átmenet, ami biztosítja, hogy az amerikai űrügynökség semmiképpen se maradjon űrállomás nélkül, ezért is döntöttek úgy, hogy 2028 helyett 2030-ig tartják üzemben az ISS-t.

Az amerikai űrügynökség tavaly márciusban hirdette meg a Commercial Low-Earth Orbit Destination projektet, amelynek keretében tavaly decemberben három olyan magánűrállomást választottak ki, amelyek a későbbiekben átvehetik az ISS szerepét. Ha minden az elképzeléseknek megfelelően alakul, akkor az átállás 2026-tól kezdődhet meg, amikortól a Nemzetközi Űrállomás fokozatosan alacsonyabb pályára ereszkedik. A végső fázis 2030 júniusában kezdődik el, amikor az ISS-t három teherűrhajó segítségével irányítják 280 kilométeres magasságba, amit novemberre érhet el. Az űrállomás várhatóan 2031 januárjában lép be a Föld légkörébe, de mivel túl nagy ahhoz, hogy teljesen elégjen, így a NASA azzal számol, hogy kontrollált körülmények között a Csendes-óceán déli részén található lakatlan övezet felé irányítják, ahol a darabjai belezuhannak a tengerbe.

Borítókép: Pixabay/ WikiImages