Tíz év leforgása alatt több mint az ötszörösére növelte az Orbán-kormány a sportbüdzsét, ami mellett szintén nem kevés pénzről mondott le a TAO-támogatások miatt is – írja az Mfor.hu.

Ha  valaki 2010-ben megmondta volna, hogy tíz év alatt mennyi pénz áramlik a sport területére, a megdöbbenés mellett joggal feltételezhette volna bárki az országban, hogy ez újabbnál újabb sportsikerekkel fog társulni. Ám ma már mindenki tudja, hogy ez nem így történt: egy-egy villanást leszámítva nem sikerült elérni a kitűzött célokat. Pedig ennyi pénzből már fel kellett volna nőnie egy olyan generációnak, amely letarolja a nemzetközi élmezőnyt – mondta a lapnak Steinmetz Ádám, az egységes ellenzék sportszakpolitikai vezetője.

Annak ellenére történt mindez, hogy ha kimondatlanul is, de Orbán Viktor sosem szabott felső határt a sportköltéseknek. Ha év közben egy-egy klub bajba került, vagy épp stadiont szeretett volna, rendeleti úton már biztosította is a szükséges összeget a miniszterelnök. Kegyelmi állapotban volt a sport hosszú-hosszú éveken keresztül, hiszen

  • a költségvetés tortájának sportszelete mára a 2011-es ötszörösére növekedett,
  • ma már 100 milliárdos nagyságrendről mond le a kormány állami bevételként a TAO-rendszer miatt,
  • rendeleti úton is biztosít forrásokat az eredeti előirányzatokon túlmenően,
  • adókedvezményeket vezettek be a sportklubok részére, mely szerint a munkáltatónak nem kell befizetnie a ráeső adót a sportolója után,
  • a játékosok pedig már nem 250, hanem évi 500 millió forintos határig adózhatnak a kedvezményes ekho igénybevételével.

Az eredmények elmaradása részben annak köszönhető, hogy a megfelelő, minőségi szakmai, edzői háttérre kevés figyelem irányult. Pedig egy modern stadiontól és szép öltözőtől senki nem fog megtanulni sportolni.

2011 óta alig 50 milliárd forint az az összeg, amit a költségvetésből szabadidősportra, diáksportra, tornaterem és tanuszoda építésekre fordított. Ez a TAO-nélküli sportkasszának csupán a 2 százaléka. Lényegében kijelenthető tehát, hogy a kormány a sporton belül is marginális figyelmet fordít arra a területre, amely a társadalom széles rétege számára hozhatná testközelbe a sportolási lehetőségeket. Cserébe az infrastruktúrán, a versenysporton és a nemzetközi versenyek megrendezésén van a fókusz.

A sportra fordított 3566 milliárd forinttal párhuzamosan 2011 és 2021 között:

  • 2878 milliárd ment el iskolai előkészítésre és alapfokú oktatásra,
  • 2632 milliárd forintot költöttek középfokú oktatásra,
  • 1220 milliárd forintot háziorvosi és gyermekorvosi szolgáltatásra,
  • 848 milliárdot rendelői, orvosi és fogorvosi ellátásra,
  • 384 milliárd forintot pedig közegészségügyi tevékenységekre és szolgáltatásokra.

Borítókép: Pixabay/jarmoluk