Madárles, tó, sétány, interaktív kiállítás – még 2017-ben indult el a Dunakanyar Látogatóközpont kivitelezése Dömösön nevű beruházás, amely azonban sohasem készült el. A Duna-Ipoly Nemzeti Park hiába kapott uniós támogatást is a beruházásra, a GINOP Irányító Hatóság végül elállt a támogatási szerződéstől. A nemzeti park a grandiózus tervek helyett szerényebb elképzelésekkel folytatja a munkát – írja az Átlátszó.hu.

A területen jelenleg egy épület és több kisebb építmény található. A rossz állapotú építmények elbontásra kerülnek. A leírás szerint a két, egymást metsző traktusból álló egyszintes, magastetős főépület része lenne egy interaktív, élményszerzésen alapuló, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területének élőhelyeit, jellemző élőlényeit, és egyéb természeti jelenségeit bemutató, egyedi koncepcióra épülő, mintegy 300 m²-es interaktív kiállítás, ezen kívül helyet kapna az épületben egy 150 fős konferenciaterem, valamint ajándékbolt és büfé is.

A főépület mellett lenne egy kisebb, egy traktusból álló egy szintes, magastetős épület is, ahol csoportos foglalkozásokat, illetve kisebb volumenű szakmai találkozókat lehetne megtartani. Itt kapnának helyet a kiszolgálóegységek: irodák, raktár, öltőzők, mosókonyha és a szolgálati lakás is. A Látogatóközpont attrakciójának egyik fő eleme a jellemzően zöldfelületként funkcionáló, több interaktív elemmel kialakítandó kert, ahol többek között kültéri foglalkoztató pavilon, 2 darab megmászható detektívüveges madárles, tó és ivókút is épülne.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 1,4 milliárdos támogatást nyert el a látogatóközpont kialakítására még 2017-ben, és a tervek szerint 2019-ben meg is nyitott volna. Ám a közbeszerzés csúszott, mert az első közbeszerzést még 2018-ban eredménytelennek nyilvánították, miután csak egy ajánlat érkezett be. Közben az árak nőttek, így végül az 1,4 milliárdos terv nettó 2,8 milliárdra módosult.

A három részből álló megbízás egyik nyertese a LAKI Épületszobrász Zrt. lett, amely az épületegyüttest építette volna meg, a környezet rendezését az Mpaladin Kft., míg a kiállítással kapcsolatos feladatokat a Tó-Art Medic Kft. végezte volna el.

Ám úgy tűnik – hacsak nem lesz rá kormányzati szándék – a látogatóközpont a megálmodott formában nem fog megvalósulni.

Bár a projekt előkészítése a Duna-Ipoly saját költségvetésből, az irányító hatóság 2021 júliusában úgy döntött, eláll a támogatási szerződéstől.

Borítókép: Pixabay/ tkovacstund