A Budavári Önkormányzat sajtóközleményét változatlan formában tesszük közzé az alábbiakban.

A budai Vár emblematikus terének sarkán, a Szentháromság tér 7. szám alatt folyik az 1981-ben épült, Jánossy György és Laczkovics László építőművészek tervezte épület (legutóbb Burg Hotel) bontása. A Budavári Önkormányzat Képviselő-testülete 2022. január 10-én tiltakozását fejezte ki az épület bontása miatt, mivel az önkormányzat a bontásról szóló döntésnek nem volt és nem is lehetett részese, de megengedhetetlennek tartja, hogy a közelmúlt építészeti értékeiről szakmai konszenzus nélkül, a beavatkozás végeredményének ismerete hiányában határoznak. Elvárja, hogy a bontás kivitelezését ne kezdjék el a társadalom, az építészek és a műemlékvédők egyetértése nélkül, különösen ne egyidőben a volt Pénzügyminisztérium építkezésével, ahol már most is hatalmas méretű közterületi elkerítéssel dolgoznak, további lezárások és lekerítések teljesen ellehetetlenítik a Vár leglátogatottabb területének gyalogos és gépkocsi közlekedését.

Az eltelt idő igazolta a képviselő-testület aggodalmát:

a bontáshoz az épület körüli járdát teljes szélességben lezárták (mindezt a közterület tulajdonosának, az önkormányzatnak az engedélye nélkül) és ezáltal a gyalogosokat az Országház utca ezen szakaszán a gépkocsi útra kényszerítették, ezzel közvetlen balesetveszélynek kitéve őket (ld. mellékelt fotón).

A kivitelező ma egy statikai szakvéleménnyel alátámasztott tájékoztatást küldött az önkormányzatnak, miszerint a korábban kiszedett válaszfalak hiánya miatt a meglévő, megmaradt szerkezet jelen állapotában nem felel meg a hatályos szabványok és műszaki előírások támasztotta követelményeknek, ezért az épület veszélyesnek minősül, ráadásul a szomszédos épületekben jelentős anyagi kár veszélye áll fenn. A szomszédos épületek a Budavári Önkormányzat tulajdonában vannak és lakott lakóházak.

Az eseményeket összegezve az építészet-etikai elvárásokat semmibe vevő bontás kivitelezése szakszerűtlenül és a vonatkozó szabályok megsértésével történik, veszélybe sodorva a szomszédos házak lakóit is!