Szívemben Született Afrika

„Amikor egy cukorkát adtam egy gyermeknek, azt mondta, hálás, hogy úgy halhat meg, hogy ezt is átélte.”

Könczöl Zsófi, a Szívemben Született Afrika Egyesület alapítója mesélte el így egyik ugandai alapélményét a Jane Goodall Intézettel közösen tartott tematikus esten. Mint elmondta, bár az Egyenlítő mentén fekvő kelet-afrikai országban akkora avokádók nőnek, mint a feje és fillérekbe kerül az ananász, Manafwában, ahol az egyesület tevékenykedik, az átlagos szülés egy családban 7 és 13 közötti, és nagy a gyerekhalálozás.

Az életben maradók számára is luxusnak számít az oktatás,

amely ugyanúgy nem létezik ingyen, mint az orvosi ellátás. Mint nem mellesleg kiderült, néhány helyen a pénz még nincs használatban, a cserekereskedelem működik. Ám a klímaváltozás ott is érezteti hatását: amit elültetnek, gyakran nem tud kikelni, mert felborult a természet rendje, nem a megszokott ritmusban jön az eső. Közben a gyermekkatonaság ott is létező jelenség.

„Soha nem panaszkodnak, hogy iskolába kell menni, amikor nem tudnak elmenni, otthon maguktól tanulnak, gyakorolnak, hogy ne felejtsék el – mondta Könczöl Zsófi az Eötvös utcai Mizaru Mambou Cafféban tartott eseményen. – Amikor először ott jártam, a gyerekek és a felnőttek

hetente maximum kétszer-háromszor ettek, ennek ellenére boldogok és életvidámak voltak.

A szárított szöcske az egyik legelterjedtebb snack és fehérjeforrás. Nem láttam irigy, csúfolódó gyereket. Az első kis szelet kekszet, amit kaptak elkezdték szétosztani egymás között. Amikor nekik osztották az ételt, minket is odavezettek, hogy kapjunk belőle.”

Mint a szervezet honlapjáról is megtudható: 14 évesen döntötte el, hogy minden áron Afrikával akar foglalkozni. Mint szóban visszaemlékezett, amikor a családja ezt megtudta, azt hitték, majd kinövi. De nem nőtte ki, tíz évvel később, 2017-ben eljutott a fekete kontinens falujába, és ez lett a második otthona.

„Afrikából csak végletes gondolatokkal lehet hazatérni.

Örök szerelem vagy a soha többé érzése. Amint először kiléptem a repülőből, az otthonosság érzése töltött el” – mesélte a megtelt pincehelyiségben, ahol az ugandai programjaikat is bemutatta. Az egyik legfontosabb a nők helyzetének javítása.

„A legtöbb mai felnőtt nő 13-16 évesen lett feleség. Anyagi megfontolásból is, hiszen innentől kezdve nem kell tandíjat fizetnie a családnak, ami exponenciálisan nő a korral. Sokan legfeljebb az iskola alsó tagozatáig járnak csak iskolába, ki vannak szolgáltatva az erőszaknak, a bántalmazás annyira mindennapos, hogy nem is ismerték ezt a fogalmat” – mondta a magyar orvosmisszió tagja.

A nők képzésének része az oktatás mellett a higiéniára, a tudatos családtervezésre, gazdasági alapismeretekre, a pénzzel való bánásmódra is kiterjed.

A magyar egyesület segítségével megtanulnak varrni, többek között mosható betéteket és fehérneműket készítenek, eladásra is. Az önkifejezésük, a kiállásuk fejlődik, az oklevelet szerzőknek az önbecsülése is nőtt, a férjük is kezdte elismerni őket. Ugandában, mint a fentiekből látszik, a nők érdekében a férfiakkal is foglalkozni kell, a nők visszajelzése alapján pedig csökkent a bántalmazások száma.

Az egészségügyi programok során helyi körülmények között minilabort állítottak fel, nagy hangsúly fektetnek a megelőzésre, az oktatásra, hogy tudják a helyiek, pontosan mi a malária, hogyan kaphatják el, mi történik a testükkel. Csak ezek után jön a kezelés.

„Hosszú távú célom, hogy egyszer már ne legyen ránk szükség,

legyenek képesek az ott élők a saját helyzetükön javítani, fenntartható életet élni” – mondta Könczöl Zsófi, aki a szervezet honlapján így ír: „Megtanultam, hogy Afrikának nem arra van szüksége, hogy mindent figyelmen kívül hagyva odamenjünk és „megjavítsunk” dolgokat, „megmentsünk” embereket. Arra van szükség, hogy alázatosak legyünk, megismerjünk, megértsünk és szeressünk. Mert segíteni csak így lehet és csak így érdemes.”

Egy autentikus csimpánz-barát kávézó

A tematikus estnek otthont adó Mizaru Mambou Caffe jóvoltából a szüneteket a kávé dobta fel, amely az Egyenlítő mentén terem a legjobb minőségben. Éppen ezért a kávé és a kakaó ma Ugandában az elsőszámű mezőgazdasági termény, a farmerképzések beindultak.

A lakosság 20 százalékának bevételi forrását jelentik e termények.

Maga az Eötvös utcai kávézó egyben a Jane Goodall Intézet adományboltja is. Mizaru pedig a bölcs majom neve, aki nem látja maga körül a rosszat, itt ezzel a pozitív életszemlélettel igyekeznek dolgozni és élni a mindennapokat. Az autentikus csimpánz-barát kávézóban pedig minden csésze kávé árából 50 forinttal támogatják az intézet munkáját.

Könczöl Zsófi megfogalmazása szerint Uganda valóban Afrika gyöngyszeme, tele csodálatos emberekkel, akikkel és akikért öröm és megtiszteltetés dolgozni.

A Jane Goodall Intézet Ugandában

Míg a Szívemben Született Afrika Egyesület az ország keleti, Kenyához közeli részén tevékenykedik, a Jane Goodall Intézet munkatársai a nyugati részen dolgoznak egy jobb világért.

Mint az intézet honlapján írják: Ugandában évente egymilliónál több őshonos fát ültetnek, védenek vagy állítanak helyre az együttműködéseknek köszönhetően. Helyi gazdálkodókkal és magánerdő-tulajdonosokkal

a fontos természetvédelmi régiókban található erdők helyreállításáért és védelméért küzdenek, kiemelten figyelve az őshonos növényzetre.

Mujuni Godfrey például mára az őshonosfa-gazdálkodásban mintatevékenységet végez: egy év alatt több mint 10 ezer facsemetét ültetett el, az ugandai ökoszisztémák helyreállítását célzó mozgalom részeként is. A 2020-ban elindított erőfeszítés az Albertine-hasadékot alkotó erdők hosszú távú és nagyszabású helyreállítását fogja támogatni Nyugat-Uganda-szerte, amely az egész kontinens egyik legváltozatosabb szárazföldi ökorégiója.

A Jane Goodall Intézet honlapján úgy fogalmaznak: közösségvezérelt megközelítéssel a leromlott területek helyre állítják, előmozdítják az agroerdészeti gyakorlatokat, megerősítik az erdőfelügyeletet és a bűnüldözést. Továbbra is több mint 3500 háztartást támogatnak fenntartható megélhetés, üzemanyag-hatékony tűzhelyek, jobb mezőgazdasági gyakorlatok, közösségi irányítású vállalkozások és mikrohitel-programok terén. 

Kiemelt kép: Pixabay