Elképesztő hóviharok sújtják Törökországot az elmúlt napokban. Kedden mintegy 2800 ember rekedt a hó fogságában, miután járműveikkel elakadtak a nagy hóban – írja az Esőtánc.hu. Több ezer falut zárt el a külvilágtól a havazás.

Az ország 82 tartományából 52-ben az iskolák egy része bezárt, és falvakat zárt el a külvilágtól a havazás.

Gaziantep tartományban egy méternél is több friss hó hullott, de egyes ritkán lakott hegyvidéki területeken néhol 2 métert is elérte a friss hóréteg vastagsága.

Az autópályán rekedtek az emberek

Az Adana-Tarsus közötti autópályát a havazás miatt le kellett zárni a keddi napon. A hó fogságából 186 embert azonnal kórházba kellett szállítani, 7000 embernek pedig élelmiszercsomagokat osztottak ki, míg a mentésre vártak.

Bár kedden sikerül mintegy 1780 járművet kiszabadítani, szerdán még további 2800 ember várta az autópályán a mentést.

A hatóságok katonai járművekkel és helikopterekkel segítették a mentést és az élelmiszer, valamint elsősegélycsomagok helyszínre juttatását.

Bezárt iskolák, elzárt falvak

Törökország Fekete-tengeri területein összesen 1600 falut vágott el a külvilágtól a havazás, míg a keleti tartományokban 1800 falu-t nem lehet megközelíteni. Egyedül Elazığ tartományban 500 falu rekedt a hó fogságában.

A havazás miatt az iskolák jelentős része bezárt a 82 tartományból 52-ben van olyan iskola, ahol nincs oktatás, és ez várhatóan napokig így is marad.

Folytatódik a havazás

A Török Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint újabb havazások várhatóak a térségben, amelyek a középső és keleti tartományok után a nyugati országrészt is elérhetik, így a jövő hét közepére az egész ország behavazódhat.

A borítókép illusztráció. Fotó: PxHere