Helyenként 40 cm hó hullott Algériában, a homokdűnék fehérbe öltöztek. A szíriai hóviharnak több áldozata is van az Esőtánc összeállítása szerint.

Hó a Szaharában

Az algériai TSA hírportál jelentése szerint néhány nappal ezelőtt jelentős havazás volt az észak-algériai Ín-Szefra térségében. Ez a terület már a Szahara északi részéhez tartozik, az Atlasz-hegység közelében. A hőmérséklet a havazás idején -2 C fokra csökkent.

A jelentések szerint a hó vastagsága egyes helyeken elérte a 40 cm-t,

ám ez napközben gyorsan olvadásnak indult. A térségben nem teljesen új jelenség a hó, 2021-ben, 2018-ban és 2017-ben is havazott. A 2016-os havazás azonban teljes megdöbbenést keltett, mert előtte 1979-ben láttak utoljára havat az itt élők. Mindez azt mutatja, hogy a térségben a havazás gyakoribbá válhat.

Három gyermek meghalt a szíriai hóviharban

A CNN jelentése szerint Libanonban, Szíriában és Jordániában is rendkívüli hideg sújtja a háború elől elmenekült embereket. Egy gyermek meghalt a szíriai Qastal Miqdad városában amikor a hó súlya alatt összeomlott a nagy katonai sátor. A z extrém hidegnek több gyermek áldozata is van. A helyi menekültügyi szervezetek szerint több ezer ember van veszélyben a extrém hideg miatt.

Az előrejelzések szerint a hőmérséklet akár -14 C fok alá is csökkenhet, ami 40 éve nem látott hőmérsékleti rekordnak számítana.

Havazott Irakban is

Havazást jelentettek Irakból is, ami a Föld egyik legforróbb éghajlatú országa. Az északi Kurdzsisztán tartományt lepte el a hó, de Bagadaból is jelentettek havazást rövid időre, de itt nem volt megmaradó hó. Az északi területeken nem számít rendkívüli látványnak a hó, de a délebbre fekvő Bagdadban 1914 után 2020-ban esett hó másodjára

Szaúd-Arábiában egy része is fehérbe öltözött

Január 12-én az északon fekvő Tabuk régióban havazott. A térség nagyjából 400 méterre fekszik a tenger szintje felett. Az ország meteorológiai szolgálata szerint 2018 óta váltak gyakoribbá a havas helyzetek az országban. A hideg időjárás megmaradt az országban az elmúlt napokban is volt ahol -5 C fokot mértek.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons