A lakhatási válság kezeléséhez érdemi támogatási rendszerre van szükség, és a megoldás egyik kulcsa a bérlakásépítés lehet – hangoztatták az Egységben Magyarországért sajtótájékoztatójának a
résztvevői. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke elmondta: főleg a fiatalok
körében elképesztő kilátástalanság bontakozott ki, aminek egyik jele a kivándorlási spirál felpörgése az utóbbi évtizedben. A kormány 160 ezer forintos fővárosi albérleti díjak mellett a 133 ezres minimálbér ígéretével kampányol – tette hozzá.

Z. Kárpát emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormányok több mint 18 ezer kilakoltatáshoz asszisztáltak vagy vettek részt ezek levezénylésében, szerinte átfogó bérlakásépítési programmal, kollégiumi férőhelyek tömegének bővítésével, illetve az üresen álló ingatlanvagyon egy részének
a hasznosításával évente több ezer, a piaci ár alatt bérelhető lakást lehetne visszahozni a rendszerbe.


Hiszékeny Dezső, MSZP-s országgyűlési képviselő, az egységes ellenzék képviselőjelöltje a sajtótájékoztatón kiemelte: a bérből és fizetésből élők mára olyan helyzetbe kerültek, hogy számukra megfizethetetlenek a lakbérek és az újlakás árak is. A Fidesz az elmúlt 12 évben hiába próbálkozott különböző akciókkal, ezek gyakorlatilag elérhetetlenek voltak a nagy többség számára. A szocialista politikus szerint százezrek keresik a megoldást, miként tudnának javítani lakhatási helyzetükön.

Kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedben már korszerű, úgynevezett passzív házak épülnek. Ezek környezettudatosan tervezett épületek, és működési módjuk is környezetbarát. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy alacsonyan tartható az energiafelhasználás.

Bakos Bernadett, az LMP budapesti elnökségének a tagja elmondta: a fiatalok számára az szja-mentesség és a CSOK a lakhatás szempontjából csak szépségtapasz, ráadásul a CSOK kevesek kiváltsága, miközben felfelé hajtja az ingatlanárakat. „A mi megoldásunk erre, hogy a családtámogatást szociálisan igazságossá bővítjük ki. Budapesten az átlagos pályakezdő fizetésekből nem lehet albérletet fenntartani, a rezsicsökkentés rendszere pedig igazságtalan, a valódi rezsicsökkentéshez zöld megoldásokra van szükség” – jelentette ki az LMP politikusa.

Egységben Magyarországért: Állami bérlakásprogram enyhítheti a lakhatási válságot

Közzétette: Jobbik Magyarországért Mozgalom – 2022. január 17., hétfő

Borítókép: Pixabay/ rotekirsche20