Egyetlen perc sem kell hozzá, hogy Auschwitz egykori rabja rabul ejtse az embert. Amikor 2020-ban a Lelki Egészség Világnapja előtt, egy londoni magyar szakemberrel készített interjú során felfedeztük Edith Eva Egert és az alábbi videót, elég volt egyszer meghallhatni, hogy ne felejtsük el egy életre.

Az Ajándék – 12 életmentő lecke című könyve 2021-es új, bővítette kiadása az egyik legjobb karácsonyi ajándék lett a poszttraumás stressz szindróma kezelésének specialistájától, akinek 90 éves korában jelent meg az első világsikert arató könyve, A döntés, amelyről a fentiekben is beszél. De a sikernél is sokkal fontosabb az a hatás, amelyet a gondolataival, a megbocsátás és a szeretet hihetetlen hatalmának bemutatásával ér el. Aki megbocsát, az meggyógyul, és erre ő maga a legjobb példa.

Egy percre is elég kézbe venni Az ajándékot, és az ember egészségesebb lesz, és ha legalább egy-egy percet az év napjain ennek a kötetnek szánunk, a lelki szabadság útján járunk. Segít, hogy az az isteni béke, amely szenteste belénk költözhet, és amire mindig vágyunk, velünk maradjon januártól decemberig.

De ajánlja Edith Eva Eger második könyvét maga a szakma.

Mint a Pszicho For You idézi a kassai magyar zsidó családból származású, Kaliforniában élő szakembert: „A szenvedés egyetemes. De az áldozatlét döntés kérdése.” A portál szerint miközben őszintén mesél gyerekkori élményeiről, a haláltáborban átélt borzalmakról, élete során szerzett testi-lelki sérüléseiről, egy pillanatig sem érezteti azt, hogy ha neki sikerült kitörni az áldozatlét börtönéből, csakis a mi hibánk, gyengeségünk lehet, ha nekünk nem. Ő azt szeretné megmutatni, hogy

„mindannyian találunk erőt és szabadságot, még a legrettenetesebb körülmények között is.”

Hogy mihez kezdünk ekkor, hogy meddig ragadunk meg az áldozatlét csapdájában, már rajtunk múlik; azon a döntésen, amit bármelyik pillanatban meghozhatunk. A mentális börtöneinkkel való munka során talán nem is kaphatunk annál fontosabb gondolatot ajándékba, mint hogy megtanuljuk, újratanuljuk, mit is jelent a remény. Hogy ne felejtsük el, mennyi minden múlik azon, hogy a nehézségek dacára is nyitottak, rugalmasak tudjunk maradni.

Akinek nem egy perce, hanem egy órája is van arra, hogy Edith Eva Egert hallgassa, az sem csalódhat. Az On the spotban magyarul is hallhatjuk. Mint az ajánlóban (és az Ajándékban) olvashatjuk: Auschwitzban

a szüleit Mengele a gázkamrába küldte, őt pedig még aznap este arra kényszerítette, hogy táncoljon a Kék Duna keringőre.

Edith becsukta a szemeit és a budapesti Opera színpadára képzelte magát. Öt hónappal később a holtak közül húzták ki… Évtizedekig nem beszélt arról, hogy mit élt át, de miután szembenézett legmélyebb félelmeivel és traumáival, sikerült teljes életet élnie.

Második könyvének első magyar kiadása után hosszú interjút közölt vele a 24.hu, ebben a táncról így mesél Edith Eva Eger, aki a koncentrációs tábor előtt, gyerekként balett-táncosnak készült Kassán: „A mai napig megesik, hogy arra eszmélek: ott állok a budapesti Operaház színpadán. Ilyenkor fejben tényleg máshol vagyok, ez a képességem segített életben maradni Auschwitzban is, mert

éjszakánként ki tudtam szökni a rettenetes táborból az Operaházba, így legalább álmaimban szabad lehettem.”

A lelki szabadság élményét viszont nappal is átélhette: „Náluk volt a fegyver, gázkamrába vethettek, bármit megtehettek velem, de egy dologra csak nekem volt ráhatásom: én döntöttem el, hogy úgy viszonyulok-e a helyzethez, hogy ők a foglyok, én pedig ártatlan vagyok. Végül még imádkozni is képes voltam az őrökért.”

Kiemelt kép: Wikipedia Commons