Még 2020 decemberében landolt a Földön a kínai holdszonda, a Csang’o-5, aminek köszönhetően 44 év után újra kőzet- és talajminta érkezett a Holdról. A szakemberek azóta is elemzik azokat, emellett pedig a leszállóegység által rögzített adatokat is vizsgálják. Ez utóbbi vezetett most egy újabb fontos eredményre – írja a Hvg.hu.

A Science Advances című tudományos lapban közzétett publikáció szerint a Csang’o-5 vizet talált a Hold felszínén. A felfedezés önmagában nem újdonság, korábban több műszer is kimutatta már a víz jelenlétét, ám ez volt az első eset, hogy mindezt terepen sikerült megtenni.

A holdszonda spektrométere egy kőzet által visszavert fényt vizsgálta meg, és arra jutott, hogy az vízmolekulákat, vagy az ahhoz nagyon közel álló hidroxilt tartalmazhat. Mindez ugyanakkor rendkívül kis mennyiséget jelent: a kőzetben egymillió részecskéből 120 ilyen, ami jóval kevesebb, mint egy átlagos földi kőzet víztartalma.

A kínai tudósok úgy vélik, a molekulák a napszél segítségével juthattak el a Holdra: a Napból érkező töltött részecskék a hidrogént az égitestre terelték, ahol az oxigénatomokkal összekapcsolódva vízmolekulává és hidroxillá váltak. A tudósok sokáig úgy vélték, hogy a Hold teljesen száraz, mert nincs légköre, ezért semmi nem védi meg a vízmolekulákat az űrből érkező sugárzástól.

Borítókép: Pixabay/Activedia