A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban a fogyasztói árak az októberben mért átlagos 5,2 százalék után novemberben 5,8 százalékkal emelkedtek éves alapon, ami több mint 25 éve a legmagasabb növekedési ütem. 2020 novemberében az infláció mindössze 1,2 százalék volt –  írja a Portfólió.hu.

Az energiaárak novemberi növekedése 1980 júniusa óta a maximumra gyorsult és elérte a 27,7 százalékot, miután októberben 24,3 százalékot mértek. Az élelmiszerek drágulása az októberi 4,6 százalékról 5,5 százalékra gyorsult novemberben. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 0,3 százalékponttal, 3,8 százalékra emelkedett novemberben az OECD-ben.

A szervezet által közölt adatok szerint a fogyasztói árak növekedésének felgyorsulása a hét legfejlettebb ipari ország mindegyikében megfigyelhető volt Kanada kivételével, ahol októberhez hasonlóan novemberben is 4,7 százalékos inflációt mértek. A fogyasztói árak az Egyesült Államokban gyorsultak a legnagyobb mértékben, az októberi 6,2 százalékról 1982 júniusa óta a legmagasabb szintre, 6,8 százalékra.

Az eurózóna inflációja (az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex, HICP alapján) novemberben 4,9 százalék volt az októberi 4,1 százalék után, az élelmiszer- és energiaárak nélküli mutató 2,6 százalék volt az októberi 2,0 százalékkal szemben. Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) előzetes becslése szerint a HICP-növekedés decemberben 5 százalékra gyorsult, miközben a maginfláció 2,6 százalékon maradt.

A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban a novemberi infláció 5,9 százalékra gyorsult az előző havi 5,3 százalékról. Különösen Kínában nőttek a fogyasztói árak, 2,3 százalékkal az októberi 1,5 százalék után.

Borítókép: Pixabay/ fotoblend