Éltérő méretek és adatok, valamint új épületek is feltűntek a december 24-én meghirdetett Fertő tavi beruházás közbeszerzési kiírásában a környezet- és természetvédelmi engedélyekhez képest. Nagyobb lett a beruházási terület, ezzel párhuzamosan nőtt az apartmanházak és a medencék alapterületei is. Az ünnepnapon megjelent dokumentum miatt a Greenpeace Magyarország ismét a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. A kormányzati projektben a többi között száz szobás szálloda, fedett sportkomplexum és 850 hajóra tervezett kikötő is épülne.

Kérészéletű volt a december elején meghirdetett gyorsított eljárás a Fertő tavi beruházásnál, a kiíró cég, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. visszavonta egy nappal azután, hogy a Greenpeace Magyarország – akkor első alkalommal – a Közbeszerzési Bizottsághoz fordult.

A hivatalos indoklás szerint olyan sok kérdés érkezett hozzájuk a potenciális pályázóktól, hogy azokat a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem tudnák megválaszolni.

A döntést sikernek elkönyvelő civil szervezet Facebook- bejegyzésében akkor azt írta, jobban örültek volna, ha azért vonják vissza, mert rájöttek arra, hogy az építkezéssel jóvátehetetlen károkat okoznának az elővilágnak. Az újabb kiírásig szentestéig kellett várni, az uniós közbeszerzési közlönyben megjelent dokumentumból az állami cég már kivette azt a szövegrészt, ami szerint azért volt a nagy sietség, mert az élővilág vissza akarta foglalni az élőhelyét.

Álom luxuskivitelben. Forrás: Kun Zoltán

„Kövér gázt nyomtak rá, nagyobb beépíthetőség van a területre, és nagyobb épületek. Új elemet is találtunk a kiírásban: a fürdőházat, ráadásul évi 26 milliárdos árbevétellel rendelkező konzorcium pályázhat, ami Mészáros Lőrinc érintettségére is utal. Újra kikérjük a biomonitoring-vizsgálatok eredményeit, mert abban szerintünk komoly ferdítések lehetnek” – mondta Kocsis-Cake Olivio a Very Important Planetnek.

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese közzétette Orbán Balázs nyílt levelét is, amiben a Miniszterelnökség államtitkára a többi között azt írta, hogy a beruházást több éves előkészítési munka előzte meg, minden hazai és nemzetközi engedélynek megfelelnek, ezek ellen jogorvoslati kérelmet senki sem terjesztett elő.

Nyomtáv. Fotó: Kun Zoltán

A levél tartalmának ellentmond, hogy a Fertő Tó Barátai Egyesület a beruházás miatt megtámadta a soproni építési szabályzatot, valamint a területre kiadott vízjogi engedélyt.

A Greenpeace Magyarország a második fázis környezetvédelmi engedélye miatt pereskedik, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága pedig a teljes beruházás engedélyezését vizsgálja egy uniós pilot eljárásban.

„Annál nagyobbat hazudni sem lehet, hogy senki sem támadta meg a beruházást. Az egész történet állatorvosi lova az állami arroganciának, amennyiben ez a terv átmegy, és minden megvalósul, attól kezdve nem lesz megállás, bármit bárhova fel lehet építeni. Miközben, ha valaki magánemberként akarna négyezer négyzetméternyi területet felhúzni egy nemzeti park területén, azt már rég bezárták volna a börtönbe” – mondta Kun Zoltán, a Fertő Tó Barátai Egyesület szakértője, akinek nem okozott meglepetést az új közbeszerzési kiírás időzítése. Az építési engedélyt ugyanis tavaly hasonlóan az ünnepek idején hozták nyilvánosságra.

Szélcsend. Fotó: Pixabay/ MarkusSteinacher

A Fertő Tó Barátai Egyesület már két éve próbálják megállítani a szerintük túlméretezett beruházást. Az Európai Parlament honlapján is megtalálható aláírásgyűjtésről hétfőn tart online előadást Kun Zoltán az Európai Unió petíciós bizottságában.

A Greenpeace Magyarország sem tétlenkedett az újabb kiírás után, a környezetvédő szervezet ismét a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, arra kérve a testületet, hogy minősítsék jogellenesnek a kiírást, és kötelezzék az ajánlatkérőt a felhívás visszavonására.

Az új eljárásban szereplő számok is több helyen eltérnek a korábbiakhoz képest.

Olyan épületek is szerepelnek benne, amelyekre nincs engedélye a cégnek. Arra már a Nagy Tavak Koalíciója korábban felhívta a figyelmet, hogy a 36,9 hektáros beruházási terület 52,8 hektárra, az apartmanházak alapterülete másfélszeresére, a medencéké duplájára nőtt.

Távolság. Forrás: Wikipedia Commons

„Több jogszabályt is sért a kiírás, a kifogásainkat a már zajló bírósági perünkhöz is csatoltuk, benyújtottuk. Teljesen egyértelmű, hogy nagyobb méreteket írtak ki a pályázatban, mint amire engedélyük van. Amíg a korábban indított bírósági perünk be nem fejeződik, addig a közbeszerzési eljárást el sem lehetett volna indítani. Mi nem adjuk fel, továbbra is harcolunk ennek a gigaméretű természetrombolásnak a megállításáért”– mondta Rodics Katalin, a Greenapeace Magyarország munkatársa.

Jachtok. Forrás: Kun Zoltán

Nemrég az MTA Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai is kiadtak egy állásfoglalást, amiben megengedhetetlennek minősítették a beruházás okozta pusztítást. Á Fertő tavi kormányzati beruházásban luxusszálloda, sportlétesítmény, apartmanházak és kikötő is épülne természetvédelmi területen. Az építkezés elleni tiltakozásokról többek között itt, és itt írtunk korábban.

Borítókép: Kun Zoltán