Az innovációért és technológiáért felelős miniszter december 22-én megjelent rendeletével módosította a magyar légtér igénybevételéért fizetendő díjról szóló rendeletet 2022. január 1-től:

Az útvonalhasználati egységdíj mértéke 29,96 euróról 45,45 euróra emelkedett. Ezt a Magyarország légterében repülő – áthaladó, érkező és induló –  járatok után fizetik a légitársaságok, a lerepült távolság függvényében – írja a Napi.hu.

A közelkörzeti egységdíj mértéke szintén markánsan, 229,93 euróról 377,28 euróra nőtt. Ezt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló járatok, valamint a Budapest közelkörzetben és Budapest Repülőtéri Irányító Körzetben végrehajtott műszer szerinti repülési szabályoknak megfelelően működő repülések után kell megfizetni.

A légtér-igénybevételi díj késedelmes fizetése esetén felszámított késedelmi kamat mértéke 9,67 százalékról 9,48 százalékra módosult.

A légtér-igénybevételi díjat annak kell megfizetnie, aki a repülés végrehajtása idején a légijármű üzemben tartója volt.

Borítókép: Pixabay/ blende12