A Floridai Egyetem űrintézetének új tanulmánya szerint a tudományos irodalom módszeres vizsgálata azt mutatja, hogy a 2006-ban hozott döntés, ami ahhoz vezetett, hogy a Naprendszer addig legtávolabbi bolygójának tekintett Plútó elveszítette bolygó státuszát a csillagászatot asztrológiával keverő ósdi folklorisztikus elképzelésekben gyökerezik, ezért felül kell vizsgálni.

A csillagászat atyja, Galileo Galilei szerint akkor tekinthetünk bolygónak egy égitestet, ha kimutatható geológiai működése van, vagyis változik. Ez a definíció a XX. század kezdetéig megfelelő volt, ekkor azonban belépett a képbe egy meglepő tényező: a kalendáriumok és évkönyvek hirtelen feltámadó népszerűsége – írja az Index.hu.

Ez egy kulcsfontosságú periódus a történelemben, mert a közvélekedés ekkor fogadta el, hogy a Föld kering a Nap körül és nem fordítva, ezzel együtt bejött a bolygók csillagjóslásból származó definíciója – fogalmaznak az Icarus folyóiratban megjelent cikkben.

Míg Galilei definíciójának a holdak és aszteroidák is megfeleltek, az asztrológiához és az asztrológiai ihletésű éves időjárás előrejelzésekhez megfelelő számú bolygóra volt szükség. A jelenlegi definíció szerint bolygó az, ami a Nap körül kering, elég gravitációja van ahhoz, hogy gömbölyű formát vegyen fel, és a gravitációja révén eltakarítja a pályája közelében keringő hasonló méretű égitesteket.

Miközben a 60-as évekre a tudományos közösségben egyre többen fordultak újból a Galilei-féle geológiai definíció felé, az uralkodó kalendáriumi definíció hívei is bekeményítettek. A Plútó a kritériumok közül az utolsónak, a takaros pályának, nem tudott megfelelni, de a tanulmány szerint mindez az áltudományos befolyás műve.

Amennyiben a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) meghajlik a floridai szakemberek érvelése előtt és rehabilitálja Galileit, nem csak a Plútót kapjuk vissza. A régi definíció alapján a Naprendszer körülbelül 150 bolygóval gyarapodna, a Jupiter, Szaturnusz és Neptunusz holdjain kívül, a távolabb keringő törpebolygók, mint az Eris, Sedna, Orcus és Ceres is bolygóvá avanzsálna.

Borítókép: Pixabay/ TheSpaceway